Kremlinul s-a felicitat joi de un ”triumf” după validerea la urne a revizuirii constituţionale care-l autorizează pe Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, un scrutin catalogat drept ”mincinos” de către opoziţie, în contextul în care o singură regiune din Rusia s-aopus acestei reforme”, relatează AFP.
”A avut loc un referendum triumfal de încredere în preşedintele Putin”, a declarat un purtător de cuvţnt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în urma acestui vot care a durat o săptămână şi care s-a încheiat în mod oficial cu o victorie a taberei ”da” cu 77,92% din voturile exprimate.
Votul ”împotrivă” a fost de 21,27%, potrivit rezultatelor finale difuzate joi de Comisia Electorală.
Prezenţa la vot a fost de aproximativ 65%.
Peskov a salutat un ”nivel de participare şi de susţinere extrem de ridicat” şi consideră că schimbările constituţionale vor fi ”baza unui viitor mai bun” al Rusiei.
Votul, prevăzut iniţial în aprilie, a fost amânat din cauza pandemiei covic-19. În vederea evitării unei afluenţe prea puternice la secţiile de votare, el s-a desfăşurat timp de o săptămână, până miercuri, iar alegătorii au purtat măşti de protecţie şi mănuşi.
Nu au existat niciodată îndoieli cu privire la rezultatul scurinului - reforma a fost aprobată de Legiuitor la începutul anului, iar noul text al Constituţiei este deja pus în vânzare în librării.
Districtul autonom Neneţia, în Arctica, este singura regiune din Rusia în care tabăra ”nu” a obţinut o victorie, cu 55,25% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor oficiale.
Acest teritoriu izolat şi puţin locuit, cunoscut prin crescătorii de reni, ar putea să fie alipit în curând regiunii Arhanghelsk, ceea ce a provocat o mişcare de opoziţie locală.
Opozantul Aleksei Navalnîi a catalogat acest vot drept o ”enormă minciună” şi şi-a îndemnat susţinătorii să se mobilizeze în vederea viitoarelor alegeri regionale, prevăzute în septembrie.
Unul dintre cele mai controversate amendamente este cel care îi acordă lui Putin opţiunea a încă două mandate, după terminarea celui actual, în 2024. Aceasta este o necesitate, consideră el, pentru că clasa politică nu trebuie să se piardă într-o ”căutare a unor potenţiali succesori”. El are astfel posibilitatea să rămână la Kremlin până în 2036, când împlineşte 84 de ani.
Revizuirea introduce în Constituţie principii conservatoare dragi preşedintelui - credinţa în Dumnezeu, căsătoria rezervată heterosexualilor, învăţământul patriotic -, dar şi granţii sociale, precum indexarea pensiilor.
Potrivit unor critici ai Kremlinului, puterea şi-a multiplicat trucurile pentru a asigura un succes răsunător şi o participare electorală puternică la scrutin - de exemplu printr-o loterie de cadouri pentru participanţi şi bonuri de cumpărături pentru cei care au votat online.
ONG-ul Golos, specializat în observarea alegerilor, a primit peste 2.100 de semnalări ale unor posibile încălcări, mai ales cazuri ale unor funcţionari obligaţi să se ducă la urne.
Golos a denunţat într-un comunicat, joi, un exemplu ”fără precedent” de aducere atingere suveranităţii poporului rus.
Preşedinta Comisiei Electorale centrale Ela Pamfilova a apreciat, însă, că ”nu există nicio îndoială că votul este valid şi legitim”, potrivit agenţiei ruse de presă RIA Novosti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...