Kremlinul a confirmat miercuri că Donald Trump i-a trimis lui Vladimir Putin aparate de testare pentru Covid-19 în timpul apogeului pandemiei, când miliardarul american era preşedinte, aşa cum este relatat într-o nouă carte a jurnalistului Bob Woodward, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat miercuri că testele au fost trimise, dar a negat o altă afirmaţie din carte potrivit căreia cei doi lideri au vorbit la telefon de mai multe ori după ce Trump a părăsit funcţia.

„Ni s-au trimis echipamente la începutul pandemiei”, a declarat Peskov într-un răspuns scris, fiind întrebat despre afirmaţiile din carte. „Dar în ceea ce priveşte apelurile telefonice - nu este adevărat”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

CITEȘTE ȘI Kremlinul neagă că Trump ar fi vorbit cu Putin, după ce jurnalistul Bob Woodward dezvăluie în noua sa carte că fostul preşedinte american l-ar fi sunat de şapte ori pe liderul de la Kremlin după ce a plecat de la Casa Albă

Potrivit CNN, cartea renumitului jurnalist Bob Woodward susţine că Trump, în timp ce era preşedinte, în 2020, i-a trimis în secret lui Putin aparate Abbott pentru testare Covid atunci când dispozitivele erau rare.

Într-o declaraţie făcută marţi, campania Trump a respins acuzaţiile, spunând că „niciuna dintre aceste poveşti inventate de Bob Woodward nu este adevărată” şi acuzându-l de părtinire pe celebrul jurnalist al cărui nume se leagă de scandalul Watergate din timpul preşedintelui Richard Nixon.

„Preşedintele Trump nu i-a dat absolut nicio aprobare pentru acest gunoi de carte, care ţine fie de coşul cu nimicuri al secţiunii de ficţiune dintr-o librărie cu reduceri, fie este folosită ca hârtie igienică”, a transmis Steven Cheung, directorul de comunicare al campaniei Trump.

Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale, vicepreşedinta Kamala Harris, a încercat să capitalizeze pe baza relatărilor din carte. „Acesta este doar cel mai recent şi mai dur exemplu despre cine este Donald Trump”, a declarat Harris marţi într-un interviu acordat emisiunii Howard Stern Show. Vicepreşedintea a reamintit că oamenii „se strofocau să facă rost de aceste teste” în timpul pandemiei, adăugând indignată: „Şi acest tip, care este preşedintele Statelor Unite, le trimite Rusiei, unui dictator criminal, pentru uzul său personal?!”

„Cred că Donald Trump are această dorinţă de a fi un dictator”, a adăugat Harris. „Admiră bărbaţii puternici şi se lasă jucat de ei pe degete, pentru că el crede că sunt prietenii lui, iar ei îl manipulează cu normă întreagă, îl manipulează prin linguşire şi cu favoruri”, a continuat ea.

Preşedintele Joe Biden l-a criticat, de asemenea, pe Trump în legătură cu aceste dezvăluiri în timpul unei strângeri de fonduri pentru senatorul democrat Bob Casey din Pennsylvania, marţi seara. „Acele teste care spuneau dacă ai Covid lipseau, aşa că l-a sunat pe bunul său prieten, Putin, - nu este o glumă -, pentru a se asigura că are testele”, a spus Biden. „Ce e în neregulă cu tipul ăsta?” - a spus Biden.

Relaţia lui Trump cu Putin a devenit o ţintă pentru democraţi, inclusiv pentru Harris şi Biden, care doresc să îl prezinte pe candidatul republican la preşedinţie ca fiind prea apropiat de dictatori şi punând în pericol securitatea SUA şi a aliaţilor săi.

Trump s-a lăudat mult timp cu relaţia sa cu Putin, afirmând inclusiv că ar putea intermedia încetarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei dacă va fi ales din nou la Casa Albă, dar nu a detaliat modul în care ar face-o.

Fostul preşedinte l-a atacat pe Biden pe tema invaziei Rusiei din 2022 în Ucraina şi a războiul Israelului cu Hamas în Orientul Mijlociu, spunând că acestea nu s-ar fi întâmplat dacă el ar fi fost încă în funcţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.