Kim Jong Un îşi riscă sfârşitul regimului în cazul în care foloseşte arma nucleară împotriva Coreei de Sud, ameninţă preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, relatează AFP.
Yoon Suk Yeol face aceste declaraţii la un eveniment care sărbătoreşte înfiinţarea forţelor armate sud-coreene.
”În cazul în care Coreea de Nord încearcă să folosească arme nucleare, se va confrunta cu un răspuns hotărât şi zdrobitor al armatei noastre”, le-a spus el celor aproximativ 5.300 de militari prezenţi la eveniment, la baza aeriană din Seul.
O paradă militară urma să aibă loc în centrul capitalei sud-coreene.
Grand military parade in #Seoul⁰⁰#SouthKorea celebrated its 76th Armed Forces Day on Tuesday, October 1, with a ceremony showcasing a #US B-1B supersonic bomber and introducing its new Hyunmoo-5 ballistic missile. pic.twitter.com/puEMj4KIFj
— NEXTA (@nexta_tv) October 1, 2024
”Acea zi va marca sfârşitul regimului nord-coreean”, a ameninţat el, subliniind forţa alianţei de securitate a Coreei de Sud cu Statlee Unite, care staţionează zeci de mii de militari în această ţară.
Coreea de Sud a prezentat pentru prima oară cea mai mare rachetă balistică a sa - Hyunmoo-5 -, capabilă să distrugă buncăre subterane, potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap.
Evenimentul a fost marcat de zborul unui bombardier american greu de tip Lancer B-1B, potrivit agenţiei, un mod de a demonstra alianţa în domeniul securităţii dintre Seul şi Washington.
Armata nord-coreeană ”supraveghează îndeaproape desfăşurarea frecventă” a acestor mijloace strategice, a anunţat adjunctul ministrului nord-coreean al Apărării, Kin Kang Il, care a denuţat această desfăşurare.
Ofiţerul nord-coreean ameninţă, la rândul său, că Phenianul este ”întru totul pregătit să apere complet” ţara.
Ameninţările preşedintelui sud-coreean intervin la câteva săptămâni după ce Coreea de Nord a dezvăluit pentru prima oară imagini de la o instalaţie de îmbogăţire a uraniului, în care dictatorul Kim Jong Un vizita instalaţia.
Agenţia sud-coreeană de spionaj a anunţat apoi că această dezvăluire fără precedent era ”îndreptată împotriva Statelor Unite” şi că Coreea de Nord este considerată capabilă să producă zeci de arme nucleare dintr-un stoc de uraniu puternic îmbogăţit şi plutoniu.
Al doilea an la rând, Guvernul sud-coreean organizează o defilare militară în Piaţa centrală din Seul Gwanghwamun, la care participă 3.000 de oameni.
Ultimele defilări militare de Ziua Armatei au avut loc în 1984, în timpul dictaturii lui Chun Doo-hwan
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.