Kievul a declarat miercuri că solicită Italiei mai multe informaţii cu privire la o propunere a prim-ministrului Giorgia Meloni de a extinde umbrela de apărare reciprocă a NATO la Ucraina, fără a-i oferi statutul de membru al alianţei şi fără a trimite de trupe de menţinere a păcii, relatează Reuters.
Ucraina caută garanţii de securitate din partea aliaţilor săi occidentali înainte de orice negocieri de pace pentru a pune capăt invaziei Rusiei. Ucraina doreşte să devină membră a NATO, însă Statele Unite, sub preşedinţia lui Donald Trump, au respins categoric acest lucru.
Marea Britanie, Franţa şi alte ţări elaborează, de asemenea, planuri de desfăşurare a trupelor europene pentru a proteja o eventuală încetare a focului în cadrul unui viitor acord de pace. Rusia se opune însă unor astfel de planuri, dar Trump a declarat că el crede că Moscova s-ar putea să fie de acord în cele din urmă.
Giorgia Meloni, liderul unui partid naţionalist de extremă dreapta din Italia, este o aliată a lui Trump, dar a rămas public o susţinătoare puternică a Ucrainei.
În marja summitului UE care a avut loc joi la Bruxelles, ea a declarat că extinderea principiului de securitate colectivă al NATO - celebrul Articol 5 - ar fi o „soluţie de durată” mai bună decât trimiterea de forţe europene de menţinere a păcii sau acordarea statutului de membru deplin Kievului.
Articolul 5 din tratatul fondator al NATO impune tuturor membrilor alianţei să considere un atac asupra oricăruia dintre ei ca fiind un atac asupra tuturor.
„Salutăm această declaraţie ca parte a discuţiei privind oferirea Ucrainei de garanţii de securitate pe termen lung şi asigurarea securităţii şi păcii în general”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tîhi, în cadrul unui briefing la Kiev. „În ceea ce priveşte această propunere în mod specific, suntem în contact cu colegii noştri italieni pentru a clarifica specificul acestei propuneri”, a declarat Tîhi, adăugând că Ucraina doreşte în continuare ca partenerii săi să trimită contingente de trupe ca parte a oricărui efort de pace.
Vicepremierul Olha Stefanişîna a declarat vineri la televiziunea ucraineană că ideea lui Meloni este „foarte pragmatică”.
În urma unui atac aerian masiv al Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean, vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a repetat un apel făcut la începutul acestei săptămâni pentru un armistiţiu aerian şi maritim, dar nu şi în cazul trupelor terestre, ca prim pas către pace.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.