Justiţia israeliană îl cheamă vineri la ordine pe premierul israelian Benjamin Netanyahu şi stabileşte că intervenţia sa publică de joi cu privire la proiectul reformei sistemului judiciar - care împarte ţara - este ”ilegală”, având în vedere că este judecat de corupţie în trei procese care se află pe rol, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Declaraţia dumneavoastră de ieri (joi) şi orice intervenţie din partea dumneavoastră în procesul (adoprtării reformei) este ilegală”, scrie consilierul juridic al Guvernului, Gali Baharav-Miara, într-o scrisoare adresată lui Benjamin Netanyahu şi publicată de către Ministerul israelian al Justiţiei.

Benjamin Netanyahu s-a angajat joi seara ”să pună capăt împărţirii poporului”, după aproape trei luni de manifestaţii în masă împotriva proiectului reformei justiţiei, aflat în curs de examinare în Parlament.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

INTRARE ÎN SCENĂ

Benjamin Netanyahu, care a rămas discret în acest dosar, a anunţat că-şi face intrarea ”în scenă” şi că este hotărât să facă reforma să avanseze, dar că va face totul pentru a se ”ajunge la o soluţie” acceptabilă atât pentru apărătorii proiectului, cât şi pentru criticii săi.

”Trebuie să evitaţi orice implicare în schimbările din sistemul judiciar şi mai ales în procesul numirii judecătorilor, pentru că acest lucru vă plasează într-un conflict de interese”, scrie Gali Baharav-Miara.

Joi seara, Benjamin Netanyahu a anunat că proiectul de modificare a alcătuirii Comisie de numirea judecătorilor urmează să fie supus votului deputaţilor în vederea unei adoptării, în sesiune plenară, ”săptămâna viitoare”.

Acesta este unul dintre elemente centrale ale refomei, care se află în centrul îngrijorărilor criticilor săi.

AVERTISMENT

Textul a fost amendat în comisie, în Knesset, pentru a-l ”îndulci”, în vederea obţinerii unui vot mai larg, însă fără susţinerea opoziţiei, care s-a făcut că nu aude apelul la dialog lansat joi seara de către şeful Guvernului şi care continuă să ceară ”o pauză” în activitatea Legislativului a reformei, înaintea oricărei negocieri cu majoritatea.

Consilierul juridic al Guvernului israelian - numit pe o perioadă de şase ani - conduce sistemul judiciar şi dă instrucţiuni procurorului de stat.

În mai 2020, Curtea Supremă a emis o hotărâre potrivit căreia un premier inculpat nu are dreptul să acţioneze într-un domeniu care l-ar putea plasa într-un conflict de interese.

În comunicatul ministerului se arată că Gali Baharav-Miara i-a scris - în februarie - lui Benjamin Netanyahu şi la avertizat - în baza acestei hotărâri - să nu se implice absolut deloc în procesul reformei sistemului judiciar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.