Juraţi şi-au început deliberările joi, în procesul cu privire la fraudă fiscală şi bancară al fostului şef de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, primul care se află în banca acuzaţilor în cadrul anchetei ruse a procurorului special Robert Mueller, relatează AFP.
”Puteţi să vă acordaţi cât timp doriţi”, le-a spus celor 12 juraţi - şase bărbaţi şi şase femei - judecătorul T.S Ellis de la tribunalul din Alexandria, în apropiere de Washington.
Ei au de-acum dificila sarcină de a tranşa cu privire la cele 18 capete de acuzare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Un fost influent consultant politic şi lobbyst, Paul Manafort, în vârstă de 69 de ani, este acuzat de fraude fiscale şi bancare în legătură cu zeci de milioane de dolari obţinute din activităţile sale de consultanţă oferite fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova.
Aceste acuzaţii - cu privire la finanţele sale personale - sunt anterioare trecerii sale pe la conducerea campaniei Trump, în 2016, şi sunt distincte de suspiciuni de complicitate cu Moscova, însă ele decurg din fapte descoperite în cursul acestor investigaţii.
Vizată neîncetat de furia preşedintelui, care denunţă o ”vânătoare de vrăjitoare”, echipa lui Robert Mueller are aici o miză importantă.
O achitare i-ar oferi muniţie nouă lui Donald Trump, pentru a pune la îndoială validitatea acestei anchete.
”Înarmaţi” cu carnete negre în care iau notiţe din 31 iulie, juraţii s-au retras într-o sală suficient de mare cât să primească numeroasele dosare de documente. Dosarul asupra cărora se apleacă este complex, înţesat de tranzacţii financiare.
”Martorul vedetă în acest proces sunt documentele”, a declarat procurorul Greg Andres miercuri în rechizitoriul său.
Timp de aproape două ore, el l-a prezentat pe Paul Manafort ca pe un micinos perfect în faţa legilor, pe care le-a ocolit pentru a se îmbogăţi, iar apoi pentru a încerca să rămână pe linia de plutire, după ce Ianukovici - ”găina (sa) cu ouă de aur”, potrivit lui Andres - a fugit din Ucraina în 2014.
În perioada 2010-2014, Manafort a controlat 31 de conturi bancare în străinătate, prin care au trecut ”peste 60 de milioane de dolari”, a spus procurorul.
Din acest total, 15 milioane au servit finanţării ”cheltuielilor sale şi familiei sale”, între care costume, case şi facturi grele de amenjare a peisajului care au făcut să se vorbească mult în timpul procesului.
”ÎNŢESATĂ DE MINCIUNI”
Apărarea a depus eforturi să-l blameze pe fostul său asociat Rick Gates, în vârstă de 46 de ani, care a pledat vinovat şi cooperează cu echipa lui Mueller. Mărturia sa şi credibilitatea pe care i-o vor acorda juraţii vor fi cruciale în verdictul lor.
"Paul Manafort avea încredere în el”, a declarat avocatul acestuia, Kevin Downing, prezentând un profesionist prea acaparat de activităţile sale pentru a se ocupa de toate aceste tranzacţii.
Avocaţii săi au mai spus că, în mod contrar faţă de imaginea unui om aflat în dificultate financiară, averea lui Paul Manafort era estimată la peste 21 de milioane de dolari în 2016. Iar ei au conchis că procurorii nu au furnizat probe care să permită să fie declarat vinovat ”dincolo de orice îndoială rezonabilă”.
”Atunci când se urmează pista banilor domnului Manafort, ea este înţesată de minciuni”, a declarat, la rândul său, Greg Andres.
În timpul procesului, apărarea nu a chemat pe nimeni la bară, pe când procurorii au făcut să defileze peste 20 de martori.
Avocaţii au sugerat că anchetatorii au tăbărât pe clientul lor din ordinul ”procurorului special” Mueller - două cuvinte pe care ei le-au repetat în mai multe rânduri, spre marea nemulţumire a acuzării, pentru că ele i-ar putea influenţa pe juraţi.
”Cea mai mare îngrijorare într-un dosar de acest tip, care prezintă atât de mult interes politic, este ca unul sau mai mulţi juraţi (...) să fi stabilit cum votează” încă de la începutul procesului, declară pentru AFP Jacob Frenkel, un fost procuror federal american şi asociat în cabinetul de avocatură Dickinson Wrigh.
Între cele aproximativ 30 de persoane vizate de Robert Mueller, din care majoritatea sunt ruşi, Paul Manafort este singurul american care a refuzat să încheie un acord cu justiţia pentru a evita un proces. El riscă să-şi petreacă restul zilelor în închisoare.
Manafort urmează să înfrunte un al doilea proces în septembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...