Un judecător federal a decis duminică dimineaţa să blocheze deportarea refugiaţilor şi a pasagerilor reţinuţi pe aeroporturi ca urmare a ordinului executiv semnat de preşedintele Donald Trump, care interzice temporar intrarea în ţară a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane, precum Iran şi Irak.. Decizia a fost luată într-o instanţă din Brooklyn, însă nu a fost singura hotărâre anunţată de magistraţii federali din SUA ca răspuns la interdicţia impusă de preşedinte, transmite Los Angeles Times.
Magistrata Ann M. Donnelly a ordonat oprirea imediată a operaţiunilor de deportare a refugiaţilor şi a altor pasageri care deţin vize valide, sau chiar vize de rezidenţă permanentă în Statele Unite. Decizia îi implică pe refugiaţii şi pe cetăţenii din cele şapte ţări predominant musulmane, care sunt deja în tranzit pe aeroporturile americane şi au fost reţinuţi în mod ilegal de către autorităţile aeroportuare.
Preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care suspendă temporar, pentru cel puţin 120 de zile, programele de relocare a refugiaţilor şi blochează temporar, pentru cel puţin 90 de zile, intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane, precum Iran, Irak, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Judecătoarea federală nu a luat o decizie cu privire la legalitate aordinului executiv semnat de Casa Albă. De asemenea, decizia juridică nu îi vizează pe refugiaţii şi călătorii care nu au aterizat până în acest moment pe aeroporturile americane.
Acest verdict are legătură cu o petiţie depusă de Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile în numele celor doi refugiaţi irakieni reţinuţi în mod ilegal pe aeroportul newyorkez JFK - Hameed Khalid Darweesh a lucrat ca translator pentru armata americană în timpul războiului din Irak, în vreme ce Haider Alshawi a primit viză pentru a se reuni cu soţia sa, care a lucrat drept contractor pentru armata americană în Irak.
Avocaţii ACLU au susţinut că deportarea celor doi refugiaţi va cauza un ”prejudiciu ireparabil”, pentru că îi va expune pe aceştia violenţei extremiştilor.
Cei doi reclamanţi irakieni au fost reţinuţi de autorităţile aeroportuare şi ameninţaţi cu deportarea. chiar dacă şi-au exprimat temerea de a se întoarce în ţara de origine şi au susţinut că vor solicita azil, dacă vizele lor valide sunt respinse prin ordinul executiv semnat de Casa Albă.
Într-un caz separat, un judecător federal din Virginia a decis în favoarea a trei cetăţeni care deţin viză permanentă de rezidenţă şi a altor 60 de pasageri reţinuţi pe aeroportul internaţional Dulles.
Magistratul Leonie Brinkema a emis o interdicţie care împiedică autorităţile americane pentru cel puţin o săptămână din deportarea pasagerilor reţinuţi pe aeroportul Dulles, situat în apropiere de Washington DC. De asemenea, judecătorul federal a cerut ca avocaţii să aibă acces la persoanele reţinute în mod ilegal pe aeroportul din Virginia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.