Joe Biden semnează luni un decret prin care cere agenţiilor federale să cumpere ma imult produse americane - consolidând astfel planul ”Buy American” -, cu scopul de a relansa producţia naţională şi de a apăra locurile de muncă, reluând astfel o temă a predecesorului său Donald Trump, a anunţat consilierul economic al Casei Albe, relatează AFP.
Acest decret vizează să ”crească investiţiile în industriile manufacturiere şi în muncitori, pentru a reconstrui mai bine”, a declarat presei un oficial din cadrul administraţiei Biden.
El adaugă că obiectivul decretului este să îndemne totodată agenţiile federale să suprime lacune juridice exploatate de către întreprinderi care produc în Statele Unite doar o mică parte a produselor propuse Guvernului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Această decizie este un ecou al deciziei predecesorilor săi, dar mai ales a lui Donald Trump, care a îndemnat prin decret statul federal să cumpere mai multe produse americane şi care a transformat taxele vamale într-o armă împotriva importurilor - cu rezultate inegale.
În locul unui război comercial, Joe Biden privilegiază însă o înăsprire a regulilor ”Buy American” şi vrea să folosească puterea de cumpărare a Guvernului federal.
”Dolarii pe care Guvernul federal îi cheltuieşte (...) sunt un instrument puternic în susţinerea muncitorilor şi producătorilor americani. Licitaţiile publice reprezintă numai ele aproape 600 de miliarde de dolari din cheltuielile federale”, precizează un reprezentant al administraţiei.
Buy American Act din 1933 - o lege aflată în continuare în vigoare - obligă agenţiile federale să se apropvizioneze cu prioritate cu bunuri şi produse de pe teritoriul american, ”dar aceste preferinţe nu au fost încă puse în aplicare în mod coerent sau eficient”, apreciază administraţia Biden.
Abordarea lui Biden urmează să schimbe în mod fundamental structura procesului ”Buy American” - să schimbe definiţia însăşi a ceea ce este un produs considerat drept fabricat în Statele Unite şi să restrângă posibilitatea de derogărilor.
Administraţia vrea, de asemenea, ca noi întreprinderi, inclusiv mici, să aibă acces la licitaţii.
În campania electorală, Joe Biden a promis să înăsprească ”Buy American” printr-un plan în valoare de 400 de miliarde de dolari în favoarea unor proiecte care folosesc produse fabricate în America, şi anume oţel sau echipament de protecţie pentru personalul din sănătate care luptă împotriva pandemiei covic-19.
În urma victoriei ale, el a anunţat că Guvernul federal urmează să cumpere maşini şi stocuri americane.
Întreprinderi au avertizat deja că nişte reguli prea constrângătoare riscă să provoace o creştere a costului, ceea ce ar complica achiziţia unor piese produse în afara Statelor Unite.
Decretul urmează totodată ”să fie perceput drept doar o parte a unui angajament global al acestei administraţii (...) de a solidifica lanţurile de aprovizionare”, a precizat unul dintre ”locotenenţii” lui Joe Biden.
Washingtonul insistă asupra penuriilor cauzate de covid-19, care au relvat puncte aslabe ale sistemului, şi precizează că vrea să evite să fie ”pus într-o poziţie în care să depindă de ţări care nu împărtăşesc acelaşi interes de a livra materiale esenţiale”.
Noul preşedine american ”rămâne hotărât să coopereze cu partenerii şi aliaţii (Statelor Unite) în vederea unei modernizări a reglementărilor comerţului internaţional (...), pentru ca toate ţările să poată folosi banii plătiţi de contribuabili în vederea încurajării investiţiilor în propriile ţări”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.