Japonia a comemorat sobru victimele tsunamiului de la 11 martie 2011, care a antrenat o catastrofă nucleară la Fukushima, în contextul în care epidemia noului coronavirus a condus la anularea principalelor omagii publice în ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este momentul să luăm toate măsurile de precauţie necesare evitării propagării viruslui pe teritoriul nostru”, a declarat premierul Shinzo Abe în cadrul unei mici ceremonii în biroul său, la Tokyo.

Premierul a transmis condoleanţe rudelor victimelor şi şi-a reiterat promisiunea de a continua reconstrucţia regiunilor afectat de dezastru - sinistrate în continuare după nouă ani.

Televiziunea japoneză a prezentat imagini cu familii care s-au dus să se reculeagă miercuri în mai multe locuri în prefectura Miyagi, extrem de afectată de catastrofă, care s-a soldat în total cu 18.500 de morţi şi dispăruţi în nord-estul Japoniei.

Ca în fiecare an, ţara a respectat un moment de tăcere, la ora locală 14.46 (7.46, ora României), momentul în care, în urmă cu exact nouă ani, un teribil cutremur submarin de magnitudinea 9,0 a zguduit arhipelagul, înainte ca un val uriaş să se abată asupra coastelor de nord-est ale ţării.

Pe o ploaie măruntă, în parcul Hibiya, în centrul Tokyo, trecători, majoritatea purtând măşti chirurgicale, s-au adunat să se roage în tăcere la un altar înconjurat de flori de cireş.

Un angajat al unei companii financiare, Naoya Matsuoka, consideră important să se înfrunte coronavirusul pentru a se aduce omagiu victimelor.

”Ne confruntăm cu numeroase probleme şi auzim numeroase îndemnuri la a nu menţine evenimente, însă catastrofa (de la 11 martie 2011) este un lucru pe care nu trebuie să-l uităm, iar din acest motiv mă aflu aici”, a declarat el.

Din cauza coronavirusului, Gvernul japonez a anulat anul acesta marea ceremonie naţională care are loc anual la Tokyo din 2012 în prezenţa premierului, membrilor familiei imperiale, unor aleşi locali, diplomaţi şi rude ale victimelor.

Tsunamiul a antrenat cea mai gravă catastrofă nucleară de la cea de la Cernobîl, în aprilie 1986, în URSS.

Accidentul de la Centrala Nucleară Fukushima a obligat 160.000 de persoane să fugă din regiune, din cauza radiaţiilor.

”Peste 40.000 de rezidenţi nu au putut, în continuare, să se întoarcă acasă”, a amintit miercuri, într-un comunicat, guvernatorul prefecturii Fukushima, Masao Uchibori, îndemnând populaţia ţării să-şi menţină susţinerea faţă de sisnistraţi.

”În spatele interesului tot mai scăzut şi zvonurilor, există copii care continuă să trăiască momente dureroase şi rezidenţi care suferă de singurătate”, a subliniat el.

Desfiinţarea completă a centralei nucleare este aşteptată peste patru decenii, iar statul speră să promoveze la Jocurile Olimpice de la Tokyo din această vară eforturile de reconstrucţie realizate până acum.

Ştafeta Flăcării Olimpice în Japonia urmează să înceapă în mod simbolic la 26 martie din regiunea Fukushima.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.