Japonia a ţinut un minut de reculegere în memoria celor 18.000 de victime ale cutremurului devastator şi tsunamiului care au lovit arhipelagul în urmă cu cinci ani, provocând cel mai grav accident nuclear de după Cernobîl, după ce reactoarele centralei atomice de la Fukushima s-au topit, iar 470.000 de persoane au fost evacuate din zona afectată de radiaţii, transmite BBC.
În întregul arhipelag japonez a fost ţinut un minut de reculegere la 7.46, ora României, care corespunde cu momentul în care seismul a lovit Japonia la 11 martie 2011.
Premierul Shinzo Abe şi împăratul Akihito au participat la o ceremonie de comemorare a dezastrului natural care a lovit Japonia în urmă cu cinci ani, după ce un cutremur de 9 grade pe scara Richter a provocat un tsunami de până la zece metri înălţime. Acesta a devastat coasta nord-estică a arhipelagului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Valul seismic a lovit şi reactoarele centralei atomice Fukushima, aflată la aproape 300 de kilometri de Tokyo, şi a provocat cel mai grav accident nuclear de la Cernobîl, după ce sistemul de răcire a cedat şi reactoarele s-au topit eliberând radiaţii pe o rază de zeci de kilometri. Peste 470.000 de persoane au fost evacuate din zona afectată de radiaţii, iar 100.000 de oameni nu au putut nici până astăzi să se întoarcă acasă din cauza nivelului de radiaţii care rămîne ridicat în ciuda operaţiuniilor de decontaminare.
Comemorarea seismului va fi întâmpinată în Japonia şi cu proteste împotriva energiei nucleare, după ce neîncrederea japonezilor în centralele atomice a crescut ca urmare a dezastrului de la Fukushima.
Guvernul a investit miliarde de dolari în procesul de reconstrucţie, însă acesta este departe de a se fi încheiat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.