Luna trecută a fost a doua cea mai caldă lună iulie înregistrată pe planetă, întrerupând o perioadă de 13 luni în care fiecare lună a fost cea mai caldă, fenomen alimentat parţial de încălzirea modelului meteorologic El Nino, a anunţat, joi, Serviciul pentru schimbări climatice Copernicus al Uniunii Europene, citat de Reuters.
Luna a fost cu 1,48 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) peste referinţa preindustrială din perioada 1850-1990, a precizat Copernicus într-un raport lunar, în timp ce ultimele 12 luni au fost cu 1,64 C peste media preindustrială din cauza schimbărilor climatice.
Luna iulie a marcat, de asemenea, cele mai calde două zile înregistrate vreodată.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Copernicus atribuie temperaturile ridicate în mare parte emisiilor de gaze cu efect de seră din industriile bazate pe combustibili fosili şi a remarcat că oceanele care nu sunt afectate în mod normal de El Nino au înregistrat o creştere neobişnuită a temperaturilor.
"Acest El Nino s-a încheiat, dar această magnitudine a creşterii temperaturii globale, imaginea de ansamblu este destul de similară cu cea de acum un an", a declarat pentru Reuters Julien Nicolas, cercetător în domeniul climei la Copernicus.
"Nu am terminat cu recordurile de temperatură care provoacă valuri de căldură ... Ştim că această tendinţă de încălzire pe termen lung poate fi cu un nivel foarte ridicat de încredere legată de impactul uman asupra climei", a adăugat.
Temperaturi peste medie au fost înregistrate în sudul şi estul Europei, vestul Statelor Unite, vestul Canadei, cea mai mare parte a Africii, Orientul Mijlociu, Asia şi estul Antarcticii.
Temperaturi apropiate sau sub medie au fost înregistrate în nord-vestul Europei, vestul Antarcticii, părţi ale Statelor Unite, America de Sud şi Australia.
Luna iulie 2024 a fost, de asemenea, mai ploioasă decât media în nordul Europei şi în sud-estul Turciei, în timp ce avertizările de secetă au persistat în sudul şi estul Europei.
Gheaţa marină arctică a scăzut mai mult decât în 2022 şi 2023, cu 7 % sub medie, deşi nu la fel de grav ca scăderea record de 14 % din 2020.
Gheaţa marină din Antarctica a fost a doua cea mai redusă în iulie, cu 11% sub medie, comparativ cu 15% sub medie în iulie anul trecut.
Temperaturile globale ale mării rămân aproape de niveluri record, luna iulie a acestui an fiind cu numai 0,1 C sub luna iulie a anului trecut, punând capăt unei serii de 15 luni consecutive de noi recorduri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.