Peste 20 de râuri au ieşit din matcă în Italia, provocând moartea a 13 persoane şi forţând mii de oameni să îşi părăsească locuinţele, după ce precipitaţiile pe şase luni au căzut într-o zi şi jumătate, scrie BBC.
Mai multe cadavre au fost găsite joi, după ce aproape toate râurile au provocat inundaţii între Bologna şi coasta de nord-est, la 115 km distanţă.
Au avut loc aproximativ 280 de alunecări de teren.
Primarul din Ravenna, un oraş grav afectat de inundaţii, a declarat pentru BBC că este cel mai grav dezastru din ultimul secol.
Michele de Pascale a descris pagubele provocate de inundaţii ca fiind catastrofale, care au costat locuinţele, bunurile şi, pentru unii, viaţa oamenilor din oraşul său şi din regiune.
"Au fost 48 de ore foarte rele. Apa şi noroiul au pus stăpânire pe tot satul nostru", a declarat Roberta Lazzarini, în vârstă de 71 de ani.
Locuinţa ei din Botteghino di Zocca, la sud de Bologna, a fost lovită miercuri de un torent. Străzile, casele şi grădinile au fost inundate, iar Roberta a spus că este încă speriată.
"Nu am văzut niciodată aşa ceva aici. Am rămas blocaţi şi nu ştiam ce să facem. Sper doar că nu se va mai întâmpla din nou".
Pompierii i-au ajutat pe locuitori să fugă din case, inclusiv o femeie de 97 de ani care a trebuit să-şi părăsească dormitorul într-o barcă de cauciuc.
"Comunitatea noastră este distrusă", a declarat fiica Robertei, Ines, care conduce cafeneaua locală din piaţa centrală. "Ne-am simţit complet rupţi, izolaţi, unii dintre noi au fost cu adevărat îngroziţi."
"Am mai avut inundaţii înainte, dar nu a fost niciodată atât de rău, din câte îmi amintesc", a declarat Lamieri, în vârstă de 74 de ani, în timp ce îndepărta noroiul din subsolul său, unde fiul său depozita produse pentru a le vinde la magazinul de suveniruri pe care îl conduce în centrul oraşului Bologna.
"Strada s-a transformat în râu. Am pierdut toate lucrurile noastre care erau depozitate aici jos. Estimăm pagube de mii de euro."
Acesta este unul dintre numeroasele sate şi oraşe inundate în provincia Emilia-Romagna, nu doar din cauza râurilor, ci şi a canalelor care s-au revărsat.
Joi au avut loc mai multe evacuări la vest de Ravenna şi au fost găsite mai multe cadavre, inclusiv un cuplu într-un apartament din satul Russi, care fusese inundat cu câteva ore înainte.
Mulţi avertizează că Italia are nevoie de un plan naţional pentru a răspunde la efectele schimbărilor climatice.
Inundaţiile au dus la anularea Marelui Premiu de Formula 1 de la Emilia-Romagna, programat duminică la Imola, din cauza creşterii îngrijorătoare a nivelului unui râu din apropierea padocului.
"Anularea Marelui Premiu este o lovitură, dar cel mai important lucru este că putem să-i ajutăm pe toţi cei care au fost evacuaţi, pe toţi cei care suferă din cauza acestei condiţii meteo extreme", a reacţionat spaniolul Carlos Sainz, pilotul echipei Ferrari F1, care are sediul în Emilia-Romagna.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.