Israelul urmează să fie reprezentat la conferinţa - prevăzută la sfârşitul lui iunie, la care sunt aşteptaţi reprezentanţi ai unor ţări arabe - în Bahrain, unde urmează să fie prezentată partea economică a planului de pace american la conflictul siareliano-palestinian, a anunţat ministrul israelian de Externe Israel Katz, relatează AFP.
”Israelul va fi reprezentat la atelierul economic din Bahrain într-un mod care va fi decis ulterior”, a anunţat duminică seara, pe Twitter, Israel Katz.
Ministerul israelian de Externe, contactat de AFP, nu a făcut alte precizări cu privire la natura unei reprezentări israeliene, dacă urmează să fie constituită din oficiali şi oameni de afaceri.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
O participare a unor oficiali israelieni ar fi semnificativă.
Dintre ţările arabe, Israelul a făcut pace doar cu Egiptul şi Arabia. Ţările arabe au făcut din soluţionarea problemei palestiniene, în mod istoric, o condiţie a normalizării relaţiilor lor cu Israelul.
Cu toate acestea, după decenii de ostilităţi, în ultimele luni a avut loc o serie de semne a unei anumite apropieri israeliano-arabe.
Administraţia preşedintelui american Donald Trump depune eforturi în vederea unei ”încălziri” a relaţiilor între israel şi Arabia Saudită, ambii aliaţi ai Washingtonului.
Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu proclamă în mod neîncetat că noi realităţi regionale - în frunte cu ceea ce cataloghează drept ”ameninţarea iraniană” - creează o convergenţă de interese ale Israelului cu ţările arabe.
Administraţia Trump organizează la 25 şi 26 iunie, la Manama, capitala Bahrainului, o conferinţă ecomomică menită să constituie preludiul prezentării planului de pace american, aşteptat de peste doi ani, în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian.
Ideea este ca palestinienii să fie ademeniţi cu o dezvoltare economică considerabilă, în cazul unui acord de pace cu Israelul.
Administraţia Trump are nevoie, în acest scop, de ţările arabe.
”Israelul are capacităţile să continuie la dezvoltarea regiunii prin tehnologie, inovaţie şi alte mijloace”, a apreciat ministrul israelian de Externe.
Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Arabia Saudită, aliatele Washingtonului, şi-au anunţat participarea la conferinţă.
Casa Albă a anunţat participarea Egiptului, Iordaniei şi Marocului. Însă cele trei ţări, puse în faţa unei decizii delicate, nu şi-au conformat participarea până în prezent.
În schimb, conducerea palestiniană urmează să boicoteze conferinţa de la Manama.
Aceasta şi-a întrerupt contactele cu administraţia Trump, în opinia sa discreditată de părtinirea de care dă dovadă, în ochii săi, faţă de Israel.
Planul american suscită scepticism în privinţa şanselor lui Trump de a ajunge la ceea ce locatarul Casei Albe prezintă drept ”acordul (diplomatic) ultim”.
Donald Trump şi secretarul său de Stat Mike Pompeo şi-au exprimat ei înşişi unele îndoieli în acest sens.
Un consilier al lui Donald Trump, Jason Greenblatt, a evocat duminică o probabilă nouă amânare a prezentării planului de pace la începutul lui noiembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...