Israelul a extins peste noapte ordinele de evacuare în Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, forţând zeci de mii de locuitori palestinieni şi familii strămutate să plece pe întuneric, în timp ce exploziile bombardamentelor tancurilor răsunau în jurul lor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Armata israeliană a declarat că atacă militanţi ai grupării Hamas  care foloseau aceste zone pentru a organiza atacuri şi a lansa rachete asupra Israelului.

Sâmbătă, o lovitură aeriană israeliană asupra unei şcoli în care se adăposteau palestinieni strămutaţi, în oraşul Gaza, a ucis cel puţin 90 de persoane, potrivit serviciului de apărare civilă, provocând un val de indignare internaţională.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
CITEȘTE ȘI SUA îşi declară "profunda îngrijorare" faţă de atacul israelian mortal asupra şcolii din Gaza. Reacţii de indignare vin din întreaga lume în condiţiile în care joi ar trebui să se reia discuţiile pentru un armistiţiu

Armata israeliană a declarat că a lovit un post de comandă al militanţilor Hamas şi Jihadului Islamic, o acuzaţie respinsă de cele două grupuri ca fiind un pretext, şi că a ucis 19 militanţi.

În Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, ordinul de evacuare a acoperit districte din centru, est şi vest, fiind unul dintre cele mai ample ordine de acest fel din conflictul care durează de 10 luni, la două zile după ce tancurile au revenit în estul oraşului.

Anunţul a fost postat pe X şi transmis prin mesaje text şi audio pe telefoanele locuitorilor: "Pentru propria dvs. siguranţă, trebuie să plecaţi imediat în zona umanitară nou creată. Zona în care vă aflaţi este considerată o zonă de luptă periculoasă".

Armata israeliană a declarat că a lovit aproximativ 30 de obiective militare ale Hamas în ultimele 24 de ore, inclusiv structuri militare, posturi de lansare a rachetelor antitanc şi depozite de arme.

ZECI DE MII DE PERSOANE FORŢATE SĂ PĂRĂSEASCĂ GAZA PESTE NOAPTE

Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi din casele lor, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, în timp ce fâşia lor îngustă de pământ pe care trăiau a fost în mare parte redusă la o pustietate plină de moloz.

Oficialii palestinieni şi cei ai Organizaţiei Naţiunilor Unite spun că nu există zone sigure în enclavă. Zonele desemnate ca zone umanitare, precum Al-Mawasi din vestul Khan Younis, unde au fost trimişi locuitorii, au fost bombardate de mai multe ori de forţele israeliene.

Zeci de mii de persoane şi-au părăsit casele şi adăposturile în toiul nopţii, îndreptându-se spre vest, spre Mawasi, şi spre nord, spre Deir Al-Balah, deja supraaglomerat cu sute de mii de persoane strămutate.

"Suntem epuizaţi. Este a zecea oară când eu şi familia mea trebuie să ne părăsim adăpostul", a declarat Zaki Mohammad, în vârstă de 28 de ani, care locuieşte în proiectul de locuinţe Hamad din vestul Khan Younis, unde ocupanţii a două clădiri cu mai multe etaje au primit ordin să plece. "Oamenii îşi cară lucrurile, copiii, speranţele şi temerile şi fug spre necunoscut, pentru că nu există niciun loc sigur", a declarat el pentru Reuters prin intermediul unei aplicaţii de chat. "Alergăm de moarte spre moarte", a spus el.

Israelul a lansat asaltul asupra Gaza după ce luptătorii Hamas au pătruns în sudul Israelului la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, majoritatea civili, şi capturând peste 250 de ostatici, potrivit bilanţului israelian. De atunci, aproape 40.000 de palestinieni au fost ucişi în ofensiva israeliană din Gaza, potrivit Ministerului Sănătăţii. Oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza spun că majoritatea victimelor sunt civili, dar Israelul afirmă că cel puţin o treime sunt militanţi.

Israelul spune că a pierdut 329 de soldaţi în Gaza.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.