Israelul a lăsat joi să planeze îndoiala cu privire la punerea în aplicare a proiectului american menit să pună capăt conflictului israeliano-palestinian, care prevede anexarea de către statul evreu a unor largi porţiuni din Cisiordania, relatează AFP.
Acest plan, prezentat marţi la Washington de către preşedintele american Donald Trump, alături de premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu - aflat în campanie electorală -, a fost primit favorabil de israelieni, dar foarte ostil de către palestinieni.
El prevede, între alte puncte sensibile, anexarea de către israel a coloniilor evreieşti din Cisiordania ocupată - şi mai ales a Văii Iordanului, care urmează să devină frontiera de est a Israelului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Catalogate drept ”vitale” de către Netanyahu, aceste zone pot fi anexate ”de îndată”, a apreciat imediat ambasadorul Statelor Unite David Friedman.
Însă arhitectul proiectului american, ginerel şi consilierul preşedintelui american Jared Kushner şi-a exprimat ”speranţa ca ei (Guvernul israelian) să aştepte până după alegerile” israeliene pentru a anexa sectoarele desemnate în plan.
Iar după ce s-a felicitat de acest plan, Guvernul israelian părea joi să bată pasul pe loc. Executivul urmează să se reunească duminică, însă biroul premierului nu a dorit să confirme dacă anexările se află pe ordinea de zi a reuniunii.
Alegeri legislative sunt prevăzute la 2 martie, în care Netanyahu urmează, a treia oară la rând - în mai puţin de un an - să-l înfrunte pe principalul său rival Benny Gantz, cu obiectivul de a rămâne la putere.
”OPORTUNITATE UNICĂ”
”Vom începe să lucrăm la partea tehnică încă de acum, însă cred că avem nevoie de un Guvern israelian în funcţie pentru a avansa”, a subliniat Jared Kushner într-un interviu acordat Gzero.
.@jaredkushner: The US does not support Israel immediately annexing settlements.
— GZERO Media (@gzeromedia) January 30, 2020
More from @IanBremmer's White House interview: https://t.co/kX0pWP0KoM pic.twitter.com/TbqU1u5Da9
Partidul Likud lui Netanyahu - inculpat de corupţie - nu a reuşit să formeze o coaliţie în urma primelor două rânduri de alegeri şi nimic nu arată că ar fi în măsură să adune suficiente voturi după scrutinul de la 2 martie.
.@jaredkushner to Palestinians: "Put up or shut up" on #MiddleEastPeacePlan.
— GZERO Media (@gzeromedia) January 30, 2020
More from @IanBremmer's White House interview: https://t.co/1aUMqcX6mY pic.twitter.com/c1Yjxhesys
De marţi, dreapta israeliană îl îndeamnăpe premier să pună în aplicare cât mai rapid planul american.
”Tot ceea ce va fi amânat după alegeri nu va mai avea loc niciiodată. Toată lumea o ştie. Fiecare colonie, fiecare petec de pământ (anexat) amânat după alegeri va rămâne în afara (Israelului) încă 50 de ani”, a apreciat miercuri ministrul israelian al Apărării Naftali Bennet.
”Dacă întârziem sau atenuăm implementarea suveranităţii noastre, oportunitatea secolului va deveni oportunitatea ratată a secolului”, a subliniat el.
Ministrul israelian al Turismului Yariv Levin, aflat joi într-o vizită, împreună cu Netanyahu, la Moscova, a dat asigurări, la postul de radio al armatei israeliene, că Guvermul doreşte să ia o decizie cu privire la anexare ”cât mai curând posibil”.
TIR DE RACHETĂ
În întâlnirea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin, Netanyahu nu a făcut vreo aluzie la vreo eventuală anexare, subliniind însă că planul american este o ”oportunitate unică” de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian.
Putin a evocat, la rândul său, proiectul Washingtonului într-o conferinţă de presă.
Comunitatea internaţională consideră coloniile evreieşti din Cisiordania ilegale prin prisma dreptului internaţional, iar orice încercare de anexare a teritoriilor palestiniene de către Israel ar putea să provoace o frondă diplomatică.
Respins atât de către mişcarea islamistă Hamas, la putere în Fâşia Gaza, cât şi de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, planul american a provocat doar câteva manifestaţii, pătate de violenţe rare.
Un tir de rachetă a avut loc miercuri seara, din Fâşia Gaza către Israel. Ca răspuns, armata israeliană a anunţat că a atacat ”o serie de ţinte” cu legături cu Hamasul în sudul enclavei palestiniene.
Armata a desfăşurat, de asemenea, miercuri seara, trupe suplimentare în Cisiordania şi în apropiere de bariera de securitate cu enclava palestiniană Fâşia Gaza, pentru a ”minimaliza riscurile unei deflagraţii”, a declarat pentru AFP un oficial miliar israelian.
Iar poliţia israeliană a anunţat că şi-a consolidat efectivele în interiorul şi în jurul Ierusalimului, în vederea rugăciunii săptămânale musulmane, vineri, pe Esplanada Moscheilor, al treilea loc sfânt al islamului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...