Israelul a decis duminică să-şi dubleze populaţia pe Înălţimile Golan ocupate, afirmând în acelaşi timp că ameninţările din partea Siriei au rămas, în ciuda tonului moderat al liderilor rebeli care l-au înlăturat pe preşedintele Bashar al-Assad de la putere în urmă cu o săptămână, relatează Reuters.
„Consolidarea Golanului înseamnă consolidarea statului Israel şi este deosebit de important în acest moment. Vom continua să îl păstrăm, să îl facem să înflorească şi să ne stabilim în el”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu într-un comunicat.
Israelul a capturat cea mai mare parte a platoului strategic de la Siria în Războiul de Şase Zile din 1967, anexându-l în 1981.
În 2019, preşedintele de atunci Donald Trump a declarat sprijinul SUA pentru suveranitatea Israelului asupra Golanului, însă anexarea nu a fost recunoscută de majoritatea ţărilor. Siria cere Israelului să se retragă, dar Israelul refuză, invocând probleme de securitate. Diversele eforturi de pace au eşuat.
„Riscurile imediate pentru ţară nu au dispărut, iar ultimele evoluţii din Siria sporesc puterea ameninţării - în ciuda imaginii moderate pe care liderii rebeli pretind că o prezintă”, a declarat ministrul apărării, Israel Katz, în faţa oficialilor care examinează bugetul de apărare al Israelului, potrivit unui comunicat.
Biroul lui Netanyahu a precizat că guvernul a aprobat în unanimitate un plan de peste 40 de milioane de şekeli (11 milioane de dolari) pentru a încuraja creşterea demografică în Golan. Netanyahu a prezentat planul guvernului „în lumina războiului şi a noului front cu care se confruntă Siria şi din dorinţa de a dubla populaţia Golanului”.
Aproximativ 31.000 de israelieni s-au stabilit acolo, a declarat analistul Avraham Levine de la Alma Research and Education Center, specializat în provocările de securitate ale Israelului la frontiera sa de nord. Mulţi lucrează în agricultură, inclusiv în viticultură, şi în turism.
În Golan locuiesc 24.000 de druzi, o minoritate arabă care practică o ramură a islamului, potrivit lui Levine. Majoritatea se identifică ca fiind sirieni.
Liderul de facto al Siriei, Ahmad al-Sharaa, a declarat sâmbătă că Israelul foloseşte pretexte false pentru a-şi justifica atacurile asupra Siriei, dar că nu este interesat să se angajeze în noi conflicte în timp ce ţara sa se concentrează pe reconstrucţie. El a mai spus că soluţiile diplomatice sunt singura modalitate de a asigura securitatea şi stabilitatea şi că „aventurile militare necalculate” nu sunt dorite.
CITEȘTE ȘI Liderul de facto al Siriei spune că nu este interesat de noi conflicte, în ciuda atacurilor israeliene. Israelul vede o ameninţare sporită din partea Siriei, în ciuda tonului moderat al liderilor rebeli
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.