Israelul a informat Naţiunile Unite că nu va reînnoi viza pentru principalul oficial ONU care coordonează ajutorul umanitar în Fâşia Gaza şi Cisiordania, Lynn Hastings, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ONU, relatează Reuters.
Lynn Hastings, de origine canadiană, un oficial ONU cu vechime, a ocupat timp de aproape trei ani funcţia de coordonator special adjunct pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu şi coordonator umanitar al ONU pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate.
"Am fost informaţi de către autorităţile israeliene că nu vor reînnoi viza doamnei Hastings după data de expirare, la un moment dat, la sfârşitul acestei luni", a declarat presei purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric. El a precizat că personalul ONU nu depăşeşte perioada de şedere în nicio ţară, dar a subliniat că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, are încredere deplină în Hastings.
Un purtător de cuvânt al Ministerului israelian de Externe a acuzat Naţiunile Unite de părtinire şi a descris drept "ruşinos" răspunsul ONU la atacul din 7 octombrie al militanţilor Hamas care, potrivit Israelului, a ucis 1.200 de persoane. "De aceea, Israelul a decis să verifice - una câte una - vizele care sunt eliberate reprezentanţilor ONU", a declarat purtătorul de cuvânt.
La sfârşitul lunii octombrie, Ministerul israelian de Externe a acuzat-o pe Hastings - într-o postare pe reţelele sociale - că nu a reuşit să fie imparţială şi obiectivă, acuzaţii respinse de ONU. "Aţi văzut câteva atacuri foarte publice pe Twitter împotriva ei, care au fost absolut inacceptabile", a spus Dujarric. "Atacurile personale directe asupra personalului ONU, oriunde în lume, sunt inacceptabile şi pun în pericol vieţile oamenilor", a subliniat oficialul ONU.
Miercuri, Guterres a avertizat Consiliul de Securitate al ONU că Fâşia Gaza, condusă de Hamas, se află în mijlocul unei "catastrofe umanitare epice".
De la atacul din 7 octombrie, Israelul şi-a concentrat represaliile împotriva Hamas în Gaza, bombardând-o din aer, impunând un asediu şi lansând un atac terestru.
Peste 15.000 de persoane au fost confirmate ca fiind ucise, dintre care aproximativ 40% au vârsta sub 18 ani, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene considerate de încredere de către Naţiunile Unite. Mulţi alţii se tem că sunt îngropaţi sub ruine.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.