Armata israeliană a cerut tuturor locuitorilor din oraşul Gaza să evacueze spre sud, către centrul Fâşiei Gaza, pe fondul intensificării operaţiunilor în nord, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pliantele aruncate de avioane îi instruiesc pe "toţi locuitorii oraşului Gaza" să părăsească ceea ce este descris ca o "zonă de luptă periculoasă" prin rutele sigure desemnate - marcate ca fiind două drumuri care duc la adăposturile din Deir al-Balah şi al-Zawaida.

ONU a declarat că este profund îngrijorată de ordinele de evacuare date. Este a doua oară de la începutul războiului când se cere evacuarea întregului oraş Gaza.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În ultimele două săptămâni, forţele israeliene au reintrat în mai multe districte în care armata consideră că luptătorii Hamas şi ai Jihadului Islamic Palestinian s-au regrupat de la începutul anului.

Hamas a declarat că reluarea activităţii Israelului în oraş ameninţă să deraieze negocierile privind o posibilă încetare a focului şi un acord de eliberare a ostaticilor, care au fost reluate miercuri în Qatar. La discuţii participă şefii serviciilor de informaţii din Egipt, SUA şi Israel, precum şi prim-ministrul Qatarului.

Hossam Badran, înalt responsabil al Hamas, a declarat pentru AFP că Israelul "încearcă să exercite presiuni asupra negocierilor prin intensificarea operaţiunilor de bombardament, strămutări şi comiterea de masacre".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a subliniat angajamentul Israelului faţă de un acord atât timp cât "liniile roşii ale Israelului sunt păstrate".

250 000 de persoane se află încă în oraşul Gaza

Se estimează că mai mult de un sfert de milion de oameni trăiesc încă în oraşul Gaza - iar unii au fost observaţi ieşind spre sud. Alţii, însă, nu erau dispuşi să plece.

"Nu voi părăsi Gaza. Nu voi face greşeala stupidă pe care au făcut-o alţii. Rachetele israeliene nu fac diferenţa între nord şi sud", a declarat pentru BBC rezidentul Ibrahim al-Barbari, în vârstă de 47 de ani. "Dacă moartea este soarta mea şi a copiilor mei, vom muri cu onoare şi demnitate în casele noastre", a spus el.

Semiluna Roşie Palestiniană a declarat că a primit apeluri de la unii locuitori care nu şi-au putut părăsi casele din cauza intensităţii bombardamentelor.

"Informaţiile care vin din oraşul Gaza arată că locuitorii trăiesc în condiţii tragice. Forţele de ocupaţie israeliene continuă să lovească cartiere rezidenţiale şi să deplaseze oamenii din casele lor şi din adăposturile de refugiu", a declarat aceasta.

Într-o declaraţie emisă miercuri dimineaţă, Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au spus că trupele lor au "efectuat o operaţiune antiteroristă" în cursul nopţii împotriva luptătorilor Hamas şi PIJ care operau în interiorul unui sediu al agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (Unrwa) din oraşul Gaza.

Trupele au deschis un "coridor definit pentru a facilita evacuarea civililor" din zonă înainte de a intra în structură şi "au eliminat teroriştii în lupte corp la corp", a adăugat acesta.

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge gruparea Hamas ca răspuns la un atac fără precedent asupra sudului Israelului la 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1 200 de persoane au fost ucise şi alte 251 au fost luate ostatice.

Mai mult de 38 295 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu, condus de Hamas. Cifrele acestuia nu fac diferenţa între civili şi combatanţi, dar se pare că, până la sfârşitul lunii aprilie, a identificat 14 680 de copii, femei şi vârstnici printre morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.