Fostul vicepremier israelian David Levy, o figură centrală a vieţii politice din Israel, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 86 de ani, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"David Levy va rămâne în istoria Israelului ca un simbol al unităţii naţionale şi al acţiunii sociale, care şi-a lăsat amprenta asupra societăţii şi statului Israel", a precizat preşedintele Isaac Herzog într-un comunicat.

Apărător al evreilor originari din Africa de Nord

Născut în Maroc în 1937, David Levy a venit în Israel în 1959 şi s-a impus în viaţa politică a ţării la începutul anilor '70 ca lider sindical, apoi ca membru al Knesset-ului, parlamentul israelian, începând din 1969, unde a activat timp de 36 de ani.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Un apărător al cauzei evreilor de origine nord-africană, care se declarau victime ale discriminării, a devenit rapid o figură de prim rang. Numit ministru în 1977, a ocupat succesiv funcţiile de ministru al integrării, al muncii, al locuinţelor şi al afacerilor externe, precum şi funcţia de vicepremier până în 1992.

Rivalul lui Benjamin Netanyahu

Rival al lui Benjamin Netanyahu, a candidat împotriva actualului prim-ministru la conducerea Likud în 1992, dar a ieşit pe locul al doilea în alegerile primare ale principalului partid de dreapta. În 1995, şi-a înfiinţat propriul partid, Gesher, şi s-a alăturat guvernelor lui Netanyahu şi apoi lui Ehud Barak în 1999, revenind în funcţia de vicepremier între 1996 şi 2001.

Deşi a fost dat ca favorit pentru a deveni preşedinte după retragerea sa politică, nu a candidat, iar în 2018 a primit prestigiosul Premiu Israel pentru contribuţia sa la societate şi la statul Israel.

Tată a 12 copii, dintre care doi au fost membri ai parlamentului, a trăit cea mai mare parte a vieţii sale în Beit Shean, un orăşel din nordul Israelului, pe care l-a făcut celebru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.