Comandanţii ISIS care părăsesc Siria colaborează cu grupări extremiste din Africa pentru a instiga şi a se infiltra într-un nou val de migraţie în Europa, a declarat David Beasly, şeful Programului de Alimentaţie Globală al ONU, scrie The Guardian.
Beasley, un fost guvernator republican din Carolina de Sud, a declarat că Europa trebuie fie conştientă de strategia extremiştilor din regiunea Sahel din Africa.
Cei nevoiţi să părăsească Siria se unesc cu grupările teroriste locale pentru a se folosi de lipsa de hrană pentru a recruta şi a trimite milioane de africani în Europa, a adăugat el.
Vorbind în timpul unei vizite la Bruxelles cu ocazia unui summit de două zile despre Siria, Beasley a declarat: „Vă veţi confrunta cu ceva asemănător cu ce s-a întâmplat acum câţiva ani, doar că acum or să fie mai mulţi membri ISIS şi extremişti infiltraţi”.
„Ei colaborează cu grupările extremiste precum Boko Haram sau al-Qaida pentru a-şi împărţi teritoriile şi resursele şi pentru a continua să infiltreze şi destabilizeze în speranţa că vor spori migraţia către Europa acolo unde se pot infiltra şi cauza haos”, a adăugat el.
„Dacă credeaţi că aţi avut o problemă din cauza destabilizării unei ţări ca Siria cu 20 de milioane de cetăţeni, aşteptaţi ca regiunea Sahel, cu peste 500 de milioane de cetăţeni, să se destabilizeze mai departe. Iar acum trebuie să se trezească comunitatea europeană şi internaţională”, a afirmat Beasley.
În afara exploatării crizei de hrană din regiunea Sahel, Beasley a declarat că urmează o catastrofă la graniţa de sud a Siriei, acolo unde aproximativ 5,6 milioane de refugiaţi încearcă să supravieţuiască.
„În interiorul Siriei mai avem nevoie de 310 milioane de euro. Scopul nostru este să ajungem la 4 milioane de persoane, din cele 6,5 milioane care duc lipsa hranei. Iar în acest stadiu, ajungem doar la trei milioane din cauza lipsei de resurselor”, a afirmat Beasely.
„În afara Siriei, în Turcia, Iordania, Liban şi Egipt, avem nevoie de fonduri pentru perioada ianuarie – decembrie 2018 de 1,38 miliarde de dolari şi momentan ne lipsesc 340 de milioane de dolari. Dacă nu se va schimba situaţia, va trebui să oprim furnizarea de hrană pentru 500.000 de persoane din Iordania în iunie”, a susţinut el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.