Preşedintele iranian Hassan Rohani a promis joi să pedepsească dur ”grupul mercenar” care a ucis 27 de membri ai armatei de elită a regimului, într-un atentat sinucigaş, şi a acuzat din nou Israelul şi Statele Unite, inamicii săi, că susţin ”terorismul”, relatează AFP.
Atacul cu maşină-capcană a vizat niercuri un autobuz al Gardienilor Revoluţiei (Pasdaran) în provincia Sistan-Balucistan, în sud-estul ţării. Acesta este unul dintre cele mai sângeroase atacuri vizând această armată ideologică, înfiinţată în 1979 cu scopul de a apăra Revoluţia islamică de ameninţări extrne şi interne.
Gruparea jihadistă sunnită Jaish al-Adl (”Armata justiţiei”), considerată drept o organizaţie ”teroristă” de către teheran, a revendicat atacul, potrivit agenţiei iraniene Fars.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Vom face cu siguranţă acest grup mercenar să plătească preţul sângelui vărsat de martirii noştri”, a declarat Rohani, citat de agenţia oficală Irna.
Iranul şiit acuză Statele Unite, dar şi Israelul şi Arabia Saudită sunnită, principalul său rival în Orientul Mijlociu, că susţine grupările separatiste de pe teritoriul său.
”Statele Unite, sioniştii (Israelul) şi anumite ţări petroliere (din regiune) care (îi) finanţează sunt rădăcina principală a terorismului în regiune”, a acuzat Rohani, înainte să plece în Rusia, la un summit pe tema situaţiei din Siria, împreună cu preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan.
Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, fără să facă alte precizări, că autorii atacului au cu siguranţă legături cu ”agenţii de spionaj ale unor ţări regioale şi transregionale”.
AVERTISMENT LA ADRESA VECINILOR
Provincia Sistan-Balucistan, situată la frontiera Pakistanul şi Afganistanul, este, cu regularitate, teatrul unor acroşaje sângeroase între forţe de ordine şi separatişti balucistani sau grupări separatiste. În ea se află o largă comunitate de musulmani sunniţi, de etnie balucistană, într-o ţară majoritar şiită.
Potrivit agenţiei de presă Tasnim, o ceremonie în memoria membrilor Gardienilor Revoluţiei ucişi este prevăzută vineri seara, la Ispahan, iar funeralii urmează să aibă loc sâmbătă în acest oraş situat în centrul ţării, unde se află baza diviziei din care făceau parte victimele.
Rohani a îndemnat ţările vecine să-şi asume ”responsabilităţile pe care le au” şi să nu permită ”teroriştilor” să le folosească teritoriile pentru a pregăti atacuri contra Iranului.
”Dacă aceste ţări nu sunt în măsură să oprească teroriştii, noi ne rezervăm dreptul de a acţiona”, a avertizat el.
Potrivit Pasdaran, o maşină-capcană a explodat în apropierea autobuzului care aducea membri ai Gardoenilor Revoluţiei dintr-o misiune de patrulare la frontiera cu Pakistanul. Au fost ucişi 27, iar alţi 13 au fost răniţi.
Uniunea Europeană (UE) a condamnat atacul, apreciind că nu există ”vreo justificare a unor asemenea acte de terorism”.
Siria şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah, doi aliaţi ai Teheranului, au denunţat de asemenea un atac ”terorist”. Hezbollahul a apreciat că aceste atacuri ”nu au să slăbească naţiunea iraniană”.
Atentatul a avut loc în ziua lansării la Varşovia a unei conferinţe organizate sub patronajul Statelor Unite şi care are, între altele, obiectivul de a exercita presiuni asupra Iranului, acuzat de Washington ”de influenţă destabilizatoare” în Orientul Mijlociu.
”NU E O COINCIDENŢĂ”
”Nu este o coincidenţă că Iranul a fost lovit de terorism” în ziua începerii Conferinţei de la Varşovia, a declarat şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif.
În ultimele luni, forţele de securitate şi Gardienii Revoluţiei au fost ţinta mai multor atacuri în Sistan-Balucistan.
La 2 februarie, un membru al Gardienilor Revoluţiei a fost ucis, iar alţi cinci răniţi într-un atac în oraşul Nikshar, în Sistan-Balucistan, revendicat tot de gruparea jihadistă Jaish al-Adl (”Armata justiţiei”). Această grupare a fost înfiinţatăîn 2012 de către foşti membri ai unei orgaizaţii sunnite extremiste - care a condus o rebeliune în Sistan-Balucistan până 2010.
Ultimul atentat deosebit de sângeros, în Iran, a avut loc la 22 septembrie 2018, când 24 de persoane au fost ucise de către un comando de cinci atacatori ce a deschis focul cu arma automată asupra unei defilări militare la Ahvaz, capitala provinciei iraniene Kuzestan. Atentatul a fost revendicat de gruparea Statul Islamic (SI) şi de o grupare separatistă arabă, ”Rezistenţa Naţională din Ahvaz”.
Gardienii Revoluţiei au efectuat, o săptămână mai târziu, ca represalii, un atac cu rachete şi drone contra unor poziţii jihadiste în Siria. Ei au anunţat, după aceea, că l-au eliminat, într-o operaţiune în Irak, pe organizatorul acestui atentat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...