Premierul britanic Rishi Sunak urma să îşi informeze cabinetul joi seara cu privire la posibile lovituri britanice şi americane asupra rebelilor Houthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran. Mişcarea vine după ce Iranul a confiscat joi un petrolier cu ţiţei irakian destinat Turciei, ca represalii pentru confiscarea anul trecut a aceluiaşi vas şi a petrolului său de către Statele Unite. Acţiunile de ambele părţi ar putea alimenta tensiunile regionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La rândul său, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională de la Casa Albă, John Kirby, a avertizat că SUA vor contracara atacurile continue ale rebelilor Houthi asupra transportului maritim din Marea Roşie. Vorbind la Washington, Kirby a declarat că vor exista "consecinţe", dacă grupul yemenit nu îşi va înceta atacurile. Oficialii Pentagonului spun că grupul a lansat până acum 27 de atacuri asupra navelor, începând de la 19 noiembrie.

Houthi, un grup susţinut de Iran care controlează o mare parte din Yemen, afirmă că vizează transportul maritim care se îndreaptă spre Israel în semn de susţinere a aliatului său, Hamas, care luptă împotriva forţelor israeliene în Gaza.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Potrivit presei de la Londra, premierul britanic Rishi Sunak urma să îşi informeze joi seara cabinetul cu privire la probabilitatea unor lovituri militare britanice şi americane împotriva rebelilor Houthi în Yemen. Premierul va ţine o teleconferinţă cu cabinetul, iar alte personalităţi de rang înalt de la Westminster, care nu fac parte din guvern, se aşteaptă să fie informate la scurt timp după aceea. Secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, a declarat miercuri că lumea ar trebui să "urmărească acest spaţiu", atunci când a fost întrebat despre loviturile occidentale împotriva ţintelor Houthi.

O şedinţă de informare la Pentagon, în Washington era, de asemenea, în curs de desfăşurare.

Iranul a confiscat joi un petrolier cu ţiţei irakian destinat Turciei, ca represalii pentru confiscarea anul trecut a aceluiaşi vas şi a petrolului său de către Statele Unite, a relatat presa de stat iraniană. Capturarea vasului St Nikolas, sub pavilionul Insulelor Marshall, coincide cu săptămâni de atacuri ale miliţiilor Houthi, care au vizat rutele de transport maritim din Marea Roşie.

"După furtul de petrol iranian de către Statele Unite, anul trecut, petrolierul St Nikolas a fost confiscat de către Marina iraniană în această dimineaţă, cu un ordin judecătoresc. Acesta se află în drum spre porturile iraniene", a anunţat agenţia semi-oficială de ştiri Fars, citând un comunicat al Marinei iraniene.

Nava St Nikolas a fost confiscată de Statele Unite anul trecut în cadrul unei operaţiuni de aplicare a sancţiunilor. Aceasta naviga sub un alt nume, Suez Rajan. În urma acestei acţiuni, Iranul a avertizat SUA că "nu va rămâne fără răspuns".

Vasul St Nikolas a fost abordat joi dimineaţa de intruşi înarmaţi în timp ce naviga în apropiere de oraşul Sohar din Oman, potrivit firmei britanice de securitate maritimă Ambrey, iar sistemul său de urmărire AIS a fost oprit în timp ce se îndrepta spre portul iranian Bandar-e-Jask. "Comunicarea cu petrolierul St Nikolas, sub pavilionul Insulelor Marshall şi deţinut de armatorul grec Empire Navigation, a fost întreruptă în jurul orei 06:30 pe 11 ianuarie în apele Omanului", a declarat rafinăria turcă Tupras, confirmând că a cumpărat încărcătura de la compania de stat irakiană SOMO.

Nava a încărcat aproximativ 145.000 de tone de petrol în portul irakian Basra şi se îndrepta spre Aliaga, în vestul Turciei, prin Canalul Suez, a declarat Empire Navigation pentru Reuters, confirmând că a pierdut contactul cu nava.

Petrolierul este deservit de un echipaj de 19 persoane, dintre care 18 cetăţeni filipinezi şi un cetăţean grec, a precizat Empire Navigation.

În timp ce rebelii Houthi din Yemen au atacat începând din octombrie nave comerciale în Marea Roşie pentru a-şi arăta sprijinul pentru gruparea militantă palestiniană Hamas în lupta sa împotriva Israelului, aceste incidente s-au concentrat în strâmtoarea Bab el-Mandel, la sud-vest de Peninsula Arabică. Incidentul de joi este situat mai aproape de Strâmtoarea Ormuz, între Oman şi Iran.

Nava Suez Rajan transporta peste 980.000 de barili de ţiţei iranian anul trecut când a fost sechestrată şi petrolul confiscat în cadrul operaţiunii de aplicare a sancţiunilor americane. Statele Unite au declarat la vremea respectivă că Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC) a încercat să trimită petrol iranian de contrabandă în China, încălcând astfel sancţiunile americane. Nava nu a putut descărca ţiţeiul iranian timp de aproape două luni şi jumătate, de teama unor sancţiuni secundare asupra navelor folosite pentru descărcarea acestuia. După descărcarea încărcăturilor, a fost redenumită St Nikolas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.