Oficialii guvernului iranian au cerut desfiinţarea poliţiei morale în a patra zi de proteste organizate după moartea Mahsei Amini, o tânără de origine kurdă de 22 de ani care a decedat în timp ce se afla în custodia poliţiei, relatează The Guardian.
Mahsa Amini a murit vineri, după ce a fost arestată de poliţia morală pentru că nu a purtat corect hijabul şi pantalonii, un episod tragic care a dezlănţuit proteste pe străzi faţă de tratamentul iresponsabil şi uneori brutal în ceea ce priveşte femeile al poliţiei morale.
Au fost lansate petiţii locale pentru desfiinţarea poliţiei morale, cu menţiunea că acţiunile lor de a impune purtarea hijab-ului sunt contraproductive şi discriminatorii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Mohsen Mansouri, guvernatorul Teheranului, a scris pe Twitter: ”Elementele principale ale nucleului iniţial al adunărilor de la Teheran din această seară au fost pe deplin organizate, instruite şi planificate pentru a crea tulburări în Teheran.
”Arderea drapelului, turnarea de motorină pe drumuri, aruncarea cu pietre, atacarea poliţiei, incendierea motoarelor şi a coşurilor de gunoi, distrugerea proprietăţii publice etc… nu sunt acţiunile oamenilor obişnuiţi”, a adăugat el.
Unii parlamentari iranieni au susţinut că străinii, inclusiv organizaţiile de ştiri susţinute de inamicii din regiunea Iranului din Arabia Saudită, exploatează moartea tinerei. Cu toate acestea, au continuat să promită desfăşurarea unei anchete în acest sens.
Amploarea violenţei şi numărul de arestări de luni seara sunt greu de evaluat din surse independente. Cu toate acestea, pe reţelele sociale au fost postate videoclipuri în care sunt ilustrate bătăi şi proteste, inclusiv imagini cu sunetul unor focuri de armă.
Gruparea kurdă pentru drepturile omului Hengaw, care are sediul în Norvegia, a anunţat că a confirmat trei decese care s-au produs la mitingurile organizate în provincia Kurdistan.
Hengaw a adăugat că 221 de persoane au fost rănite şi alte 250 au fost arestate în regiunea Kurdistan, unde a avut loc şi o grevă generală luni.
O fetiţă de 10 ani a fost rănită în oraşul Bukan, dar a supravieţuit, potrivit Hengaw.
Scandalul izbucnit este un subiect sensibil pentru preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, care se află în prezent la New York pentru a se adresa pentru prima dată adunării generale a ONU. Grupurile pentru drepturile omului din New York protestează faţă de prezenţa sa la reuniuni şi lansează acţiuni legale împotriva lui.
Deşi Raisi a ordonat o anchetă şi şi-a exprimat regretele, criticii săi spun că sprijinul oferit anterior unei poliţii morale cu un caracter intervenţionist a scos la iveală diviziunea culturală din interiorul Iranului.
În semn că autorităţile erau îngrijorate că proteste ar putea scăpa de sub controlul lor, un consilier al liderului suprem al ţării, Ayatollah Ali Khamenei, a întreprins o vizită de două ore la casa familiei lui Amini.
Agenţia de presă semi-oficială Tasnim a scris că Abdolreza Pourzahabi i-a transmis familiei lui Amini că ”toate instituţiile vor lua măsuri pentru a apăra drepturile care au fost încălcate” şi este sigur că Khamenei a fost ”de asemenea afectat şi îndurerat” de moartea ei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.