Iranul a precizat că discuţiile directe cu preşedintele american sunt excluse, după ce sâmbătă, s-a declarat pregătit să deschidă discuţii, cu condiţia ca acestea să aibă loc „pe picior de egalitate”. Negocierea directă cu Statele Unite „nu ar avea niciun sens”, a declarat şeful diplomaţiei iraniene, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, suspectează de decenii Teheranul că doreşte să se doteze cu arme nucleare. Iranul respinge aceste acuzaţii şi susţine că activităţile sale nucleare sunt exclusiv în scopuri civile, în special pentru energie.

Luna trecută, Donald Trump a trimis o scrisoare liderilor iranieni în care solicita negocieri cu privire la programul lor nuclear. Joi, preşedintele american a sugerat discuţii „directe”, ameninţând în acelaşi timp că va bombarda Iranul în cazul în care diplomaţia eşuează, şi a impus sancţiuni suplimentare sectorului petrolier iranian.

„Negocierile directe cu o parte care ameninţă în mod constant să folosească forţa (...) şi ai cărei diverşi lideri exprimă poziţii contradictorii nu ar avea niciun sens”, a declarat sâmbătă seara şeful diplomaţiei iraniene, Abbas Araghchi, potrivit comentariilor transmise duminică de ministerul său. „Dar rămânem angajaţi faţă de diplomaţie şi suntem pregătiţi să încercăm calea negocierilor indirecte”, a adăugat el.

Iranul şi Statele Unite, aliaţi apropiaţi în timpul monarhiei Pahlavi, nu mai au relaţii diplomatice din 1980, după ce diplomaţi americani au fost luaţi ostatici în ambasada lor din Teheran, în urma Revoluţiei islamice. Cu toate acestea, cele două ţări fac schimb de informaţii indirect, prin intermediul ambasadei Elveţiei la Teheran. Sultanatul Oman a jucat, de asemenea, un rol de mediator în trecut, iar Qatar într-o mai mică măsură. Scrisoarea lui Donald Trump a fost transmisă Iranului prin intermediul Emiratelor Arabe Unite.

Dar preşedintele american insistă să poarte negocieri directe cu Iranul. „Este mai rapid şi înţelegi cealaltă parte mult mai bine decât dacă treci prin intermediari”, a argumentat preşedintele american. Iranienii „au vrut intermediari”, dar „nu cred că mai este cazul”, a adăugat Donald Trump la bordul avionului prezidenţial Air Force One. „Dacă vreţi să negociaţi, ce rost are să ameninţaţi?”, a întrebat sâmbătă preşedintele iranian Massoud Pezeshki.

În 2015, Iranul a încheiat un acord cu membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (China, Rusia, Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit) şi cu Germania pentru reglementarea activităţilor sale nucleare. Textul prevedea reducerea sancţiunilor în schimbul supravegherii activităţilor nucleare ale Iranului. În 2018, Donald Trump a retras în mod şocant ţara sa din acord în timpul primului său mandat şi a reinstaurat sancţiunile. Ca represalii, Iranul s-a distanţat de text şi şi-a accelerat programul nuclear. Iranul nu caută să dobândească arme nucleare, dar „nu va avea de ales decât să o facă” în cazul unui atac asupra ţării, a avertizat luni Ali Larijani, un consilier apropiat al liderului suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.