Parchetul rus a cerut ca un cuplu să fie decăzut din drepturile părinteşti, din cauză că a participat la o manifestaţie a opoziţiei, la sfârşitul lui iulie, la Moscova, o cerere care provoacă un val de indignare, relatează AFP.
”S-a stabilit că, la 27 iulie, cuplul a participat ilegal la o adunare neautorizată împreună cu fiul lor în vârstă de un an. În cursul adunării, părinţii şi-au încredinţat copilul unei terţe persoane, ceea ce punea în pericol sănătatea şi viaţa copilului”, a apreciat parchetul într-un comunicat.
Astfel, parchetul a cerut marţi ”privarea de drepturile parentale a celor doi soţi asupra copilului lor”, adăugând că ”sunt în curs controale cu privire la alte persoane care au luat parte la evenimente în masă cu copiii lor mici”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Un blogger care susţine Kremlinul a difuzat o înregistrare video în care cuplul este surprins încredinţând copilul unuii bărbat identificat ca fiind Serghei Fomin, un activist apropiat opozantei Liubov Sobol.
Potrivit autorităţilor ruse, acesta a folosit copilul pentru a trece de cordoane ale poliţiei fără să fie arestat.
Serghei Fomin era căutat cu privire la ”tulburări în masă” în urma acestei manifestaţii, o faptă cu privire la care riscă până la opt ani de închisoare.
Tatălui copilului, Dmitri Prokazov, a declarat că Serghei este ”cel mai bun prietem al meu, un prieten din copilărie (...), naşul delarat al copilului meu şi vărul soţiei mele”. El a precizat că ei plecau împreună de la manifestaţie atunci când i-a încredinţat copilul.
”Nu era niciun poliţist” la momentul acela, a declarat el presei ruse înainte să fie interogat.
Avocatul cuplului, Maxim Paşlov, a declarat mai târziu agenţiei ruse de presă Tass că membrii Comitetului rus de anchetă ”nu au ce să le reproşeze” părinţilor, apropierea dintre cei doi bărbaţi fiind stabilită.
Însă ancheta nu s-a încheiat, iar ”investigaţiile în vederea stabilirii circumstanţelor exacte ale cazului sunt în curs”, a adăugat el.
Opoziţia rusă se mobilizează de mai multe săptămâni, odată cu apropierea alegerilor locale, la 8 septembrie, din care au fost excluşi aproape toţi candidaţii opoziţiei, pe motiv că semnăturile în vederea susţinerii pe care le-au adunat sunt afectate de vicii de formă.
O serie de manifestaţii au fost organizate, însă răspunsul autorităţilor s-a dovedit ferm - la ultimele două manifestaţii s-au operat peste 1.000 de reţineri, iar lideri ai opoziţiei au fost condamnaţi la pedepse scurte cu închisoarea.
O anchetă cu privire la ”tulburări masive” a fost lansată, o infracţiune care poate fi pedepsită, potrivit legii ruse, cu până la 15 ani de închisoare.
Cererea parchetului - care a îndemnat săptămâna trecută să se reacţioneze ”cu severitate” faţă de manifestaţii neautorizate - a provocat indignare.
”Este întru totul inacceptabil. O linie a fost încălcată”, a declarat miercuri la postul de radio Ecoul Moscovei mediatorul pentru drepturile copilului de la Moscova Evgheni Bunimovici, apreciind că atitudinea părinţilor ”nu constituie un pretext de a priva pe cineva de drepturile sale parentale”.
”Acest lucru ar crea un precedent periculos”, a avertizat, la rândul său, preşedintele Consiliului Consultativ pentru Drepturile Omului de pe lângă Kremlin, Mihail Fedotov, citat de agenţia de presă Interfax.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.