Donald Trump a marcat Ziua Naţională (Independence Day) printr-un discurs cu accente de campanie electorală, într-o Americă divizată, pe fondul accelerării epidemiei covid-19 şi manifestaţiilor împotriva rasismului, relatează AFP.
Petrecerile din acest weekend lung, marcate tradiţional prin parade cu fanfară, grătare şi focuri de artificii, într-o atmosferă de sărbătoare, au fost revizuite anul acesta în toată America, din cauza pandemiei.
”Suntem pe cale să învingem stânga radicală, marxiştii, anarhiştii, agitatorii şi jefutorii”, a tunat şeful statului la ceremonia de la 4 iulie în grădina Casei Albe.
President Trump vowed to defeat the 'radical left' in an Independence Day speech at the White House that condemned recent protests against monuments and statues as attempts to destroy the U.S. https://t.co/BBCWsEs6KI pic.twitter.com/1kT4oyKsOw
— Reuters (@Reuters) July 5, 2020
Departe de tradiţia discursurilor prezidenţiale care unesc cu ocazia "4th of July", miliardarul a atacat de asemenea presa, ”care îşi acuză în mod greşit opnenţii că sunt rasişti”.
”Cu cât minţiţi mai mult, cu cât calomniaţimai mult (...), cu atât noi vom munci mai mult pentru a spune adevărul şi vom învinge”, a declarat el cu patru luni înainte de alegerile generale de la 3 noiembrie.
On this wonderful day, we celebrate our history, our heroes, our heritage, our flag, and our FREEDOM. Happy Fourth of July to Everyone! #SaluteToAmerica pic.twitter.com/hdPIu30KK1
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 5, 2020
Locatarul Casei Albe a atacat cu virulenţă China, de unde a pornit noul coronavirus, reiterând că aceasta trebuie ”să dea socoteală”.
Loial mesajului pe care-l promovează de mai multe luni, Donald Trump a minimalizat din nou semnificaţia creşterii spectaculoase a numărului de cazuri de covid-1, care alarmează autorităţile sanitare.
”Am făcut multe progrese. Strategia noastră funcţionează bine”, a apreciat el, subliniindu-şi convingerea că un tratament şi/sau un vaccin probabil vor fi disponibile ”înainte de sfârşitul anului”.
Florida anunţa cu puţin înainte un nou vârf de cazuri de covid-19 - 11.458 într-o singură zi.
În faţa amplorii crizei sanitare, primarul comitatului Miami-Wade, cel mai populat din ţară, cu aproape 2,7 milioane de locuitori, a decretat vineri o interzicere a cricurlaţiei pe timpul nopţii începând de la ora locală 22.00.
interdicţia ”are menirea să împiedice oamenii să se aventureze şi să stea cu prieteni în grupuri, lucru care s-a dovedit un factor de propagare rapidă a virsului”, a subliniat Carlos Gimenez.
La Atlanta şi Nashville, concerte şi focuri de artificii au fost anulate. În oraşul texan Houston - focarul epidemiei în acest mare stat din Sud -, Ziua Naţională a fost sărbătorită online.
”RASISM SISTEMIC”
În pofida pandemiei covid-19, National Mall, imensa esplanadă cu muzee şi monumente oficiale şi împrejurimile acesteia au rămas deschise publicului, în vederea unui foc de artificii anunţat ca ”monumental”.
Riot police confronting protesters on the National Mall — fully geared up with batons, shields and all — while fireworks boom in the sky with patriotic music blaring might be the ultimate snapshot of where we are as a country right now. pic.twitter.com/Gli5fS1bwZ
— Alejandro Alvarez (@aletweetsnews) July 5, 2020
Virulentul discurs prezidenţial a fost urmatde o defilare a unor avioane din al Doilea Război Mondial şi un show al patrulei aeriene Blue Angels.
Sărbătorile de Ziua Independenţei, când, în 1776, 13 colonii britanice îşi proclamau despărţirea de Coroana britanică şi fondau Statele Unite ale Americii, riscă să să lase anul acesta un gust amar.
America este animată de la moartea afroamericanului George Floyd de o mişcare istorică împotriva rasismului, comparabilă celei a mişcării drepturilor civice din anii '60.
În întreaga ţară au loc adunări în favoarea dreptăţii, egalităţii între rase şi împotriva Guvernului Trump.
La Washington, 20 de colective au îndemnat la manifestaţii în faţa monumentului dedicat memoriei lui Abraham Lincoln, unde Martin Luther King şi-a susţinut celebrul discurs "I have a dream", în 1963.
”Vrem ca lumea să afle, şi nu doar Statele Unite, că nu valorăm mai puţin ca alţii”, declară Katima McMillan, o afroamericanăîn vârstă de 24 de ani.
”Ţara noastră a fost fondată pe o idee, aceea că ne naştem toţi egali. Nu ne-am ridicat niciodată la înălţimea acestei idei”, a declarat sâmbătă Joe Biden, candidatul democrat în alegerile din noiembrie.
Fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a îndemnat la unitate în vederea depăşirii a ”peste 200 de ani de rasism sistemic”.
În plină dezbatere cu privire la statui date jos de pe soclu de către manifestanţiantirasişti, Trump a denunţat vineri seara, de la impozantul monument Mont Rushmore, ”ocampanie vizând să ne şteargă istoria, să ne defăimeze eroii, să ne desfiinţeze valorile şi să ne îndoctrineze copiii”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...