Incertitudinea domnea luni în Spania cu privire la organizarea marţi a unei sesiuni parlamentare în vederea învestirii la preşedinţia Cataloniei a separatistului Carles Puigdemont, fugit în Belgia, în urma unei hotărâri care interzice învestirea la distanţă, relatează AFP.
”Toate ipotezele sunt deschise”, a declarat o sursă parlamentară luni, la două zile după decizia Curţii Constituţionale.
”Nu am decis încă deplin ceea ce vom face”, a declarat, la rândul său, la un post de radio Jaume Alonso-Cuevillas, avocatul din Spania al lui Puigdemont, fără să îndepărteze ipoteza ca acesta să vină în Parlament fără să anunţe, cu riscul de a fi arestat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Curtea s-a pronunţat la trei luni după plasarea sub tutelă a Cataloniei de către Madrid, pe 27 octombrie, în urma adoptării prin vot, în Parlamentul catalan, a unei declaraţii unilaterale de independenţă.
Şeful Guvernuluii spaniol Mariano Rajoy a dizolvat atunci Parlamentul, a destituit Guvernul lui Carles Puigdemont, liderul separatiştilor, plecat după acea la Bruxelles şi vizat de-atunci, în Spania, de un mandat de arestare din cauza unei ”rebeliuni” şi ”răzvrătiri”.
Rajoy a convocat imediat noi alegeri şi a promis că se va renunţa la suspendarea autonomiei după punerea în funcţiune a unui guvern catalan.
În acest scrutin, pe 21 decembrie, separatiştii şi-au păstrat, însă, majoritatea absolută în Parlamentul catalan, cu 70 de mandate de deputaţi din 135, chiar dacă Catalonia a rămas împărţită aproape în părţi egale pe tema independenţei.
Separatiştii intenţionează să-l reinstaleze la putere pe ”preşedintele” lor, cu scopul de a-şi reface ”demnitatea”, ce le-a fost afectată, acuză ei, de puterea centrală.
Însă Guvernul conservator a sesizat Curtea Constituţională împotriva rezoluţiei parlamentare care convoacă dezbaterea menită să conducă la învestirea lui Puigdemont marţi, începând de la ora locală 15.00 (16.00, ora României).
”O CAUZĂ SUPERIOARĂ”
Curtea a luat decizii de urgenţă, permiţând deblocarea acestei proceduri. Ea a interzis o învestire la distanţă şi precizează că, dacă doreşte să fie învestit, Puigdemont ar trebui să se prezinte în faţa judecătorului Curţii Supreme însărcinat cu ancheta care-l priveşte şi să-i ceară autorizarea de se prezenta în faţa Parlamentului catalan.
Curtea oferă zece zile partidelor să-şi prezinte argumentele, inclusiv lui Puigdemont şi Parlamentului catalan, un termen care ar putea să antreneze o amânare a şedinţei parlamentare de învestire.
În cazul în care ordinele ei nu sunt respectate, membrii Biroului însărcinat cu ordinea de zi a parlamentului şi preşedintele acestuia Roger Torrent, un separatist, riscă să fie traşi la răspundere penal.
Teoretic, legea electorală prevede ca şedinţa de învestore să înceapă cel mai târziu la zece zile muncitoare de la deschiderea legislaturii, adică până miercuri, 31 ianuarie.
Însă în speţa reprezentată de conflictul juridic în jurul candidaturii lui Carles Puigdemont - care trăieşte în prezent în Belgia, fiind vizat în Spania de un mandat de arestare din cauza unei ”rebeliuni” în Spania - este fără precedent.
Decizia de a amâna sesiunea ”este unul dintre lucrurile care trebuie studiate”, a declarat pentru AFP o sursă parlamentară.
Puigdemont - singurul candidat oficial propus până în acest stadiu de către separatişti - a lăsat să planeze imediat o eventuală întoarcere în ţară.
Unii separatişti au luat în calcul ”sacrificiul”, pentru a pune capăt blocajului şi plasării sub tutelă a Cataloniei.
”Există o cauză superioară (...) decât să existe un Guvern”, a declarat pentru cotidianul La Vanguardia alesul independentist Joan Tarda, din cadrul Stângii Republicane din catalonia (ERC), a doua cea mai importantă formaţiune separatistă în Parlament, luând în calcul ”sacrificarea” lui Puigdemont.
Carles Puigdemont i-a trimis luni o scrisoare preşedintelui Parlamentului, care este şi el membru ERC, în care îi cere să-l ”protejeze” şi să impună respectarea drepturilor sale politice.
Vicepreşedinta Guvernului central, Soraya Saenz de Santamaria, a apreciat, la rândul său, că Puigdemont nu are altă opţiune decât să se predea justiţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.