Pompierii americani care se luptă cu incendiile care fac ravagii în Los Angeles de câteva zile şi au dus la moartea a cel puţin 27 de persoane se pregătesc pentru o revenire a vântului puternic, luni, guvernatorul Californiei declarând că speră ca acesta să fie „ultimul” astfel de episod, relatează AFP.
Potrivit autorităţilor, cele două incendii principale care au distrus aproape 16 000 de hectare şi au mistuit cartiere întregi ale celui de-al doilea oraş ca mărime din Statele Unite sunt acum stăpânite în proporţie de peste 50%.
Se aşteaptă rafale de până la 130 km/h
Calmul în ceea ce priveşte vântul în weekend a permis autorităţilor să ridice ordinele de evacuare în multe părţi ale oraşului, permiţând miilor de locuitori să se întoarcă acasă. Însă serviciul meteorologic american prognozează pentru luni vreme uscată şi vânt, cu rafale de până la 130 km/h. „Acesta este ultimul (...) sperăm” dintre episoadele de vânt puternic care vor lovi oraşul de coastă, a declarat duminică guvernatorul democrat Gavin Newsom pe MSNBC.
În timp ce mii de pompieri continuă să acţioneze zi şi noapte pentru a controla incendiile devastatoare, preşedintele ales Donald Trump a declarat la un miting, duminică, că va vizita zona vineri. Gavin Newsom îl invitase pe republican, care l-a atacat pentru gestionarea incendiilor, să viziteze Los Angeles şi să vadă pagubele. „Niciun sistem municipal de apă din lume nu ar putea face faţă unui incendiu ca acesta”, a insistat democratul.
Risc de inundaţii
Între timp, echipele canine continuă să inspecteze zonele afectate în căutare de victime, în clădirile arse şi chiar în anumite zone abrupte. Regiunea a avut cel mai secetos început de an de după 1850, potrivit guvernatorului. El a avertizat, de asemenea, că „în următoarele două săptămâni”, ploile abundente ar putea provoca inundaţii. „Vom începe să punem saci de nisip”, a declarat el, adăugând că a mobilizat 2 500 de membri ai Gărzii Naţionale în acest scop.
Din cauza încălzirii globale, „ne confruntăm cu extreme nemaiîntâlnite în trecut”, a adăugat Newsom. Oamenii de ştiinţă subliniază în mod regulat că schimbările climatice sporesc frecvenţa fenomenelor meteorologice extreme.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.