Reprezentanta democrată Nancy Pelosi, în vârstă de 83 de ani, a declarat vineri că va candida pentru un nou mandat în Congres în 2024, anunţându-şi intenţia de a-şi păstra locul, în contextul în care democraţii încearcă să preia controlul Camerei la alegerile de anul viitor, relatează CBS News.
"Acum, mai mult ca oricând, oraşul nostru San Francisco are nevoie de noi pentru a-i promova valorile şi pentru a continua redresarea noastră. Ţara noastră are nevoie de America pentru a arăta lumii că steagul nostru este încă acolo, cu libertate şi dreptate pentru TOŢI. Acesta este motivul pentru care candidez pentru realegere - şi vă cer respectuos votul", a scris reprezentanta de California.
Fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, în vârstă de 83 de ani, a renunţat la funcţia de lider democrat la începutul acestui an, când republicanii au preluat controlul camerei inferioare a Congresului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ea i-a condus pe democraţii din Camera Reprezentanţilor timp de 20 de ani, inclusiv două perioade în calitate de preşedinte, şi este unul dintre cei mai prolifici politicieni ai partidului în materie de strângere de fonduri.
Pelosi va împlini 86 de ani la încheierea unui eventual nou mandat, aceeaşi vârstă pe care o are acum cea mai în vârstă membră a Camerei, reprezentanta californiană Grace Napolitano.
Pelosi a reprezentat California în Camera Reprezentanţilor din 1987 şi este prima şi singura femeie care a ocupat vreodată funcţia de preşedinte al Camerei.
Nu era clar dacă Pelosi va candida din nou după ce s-a retras din funcţia de lider al democraţilor şi după ce un intrus l-a atacat pe soţul ei, Paul Pelosi, în casa lor din San Francisco, în octombrie anul trecut.
Când şi-a anunţat decizia de a se retrage de la conducerea Camerei Reprezentanţilor, ea a spus că deschide calea pentru ca "o nouă generaţie" de democraţi să conducă partidul. Pelosi a primit titlul de "speaker emerit".
"CEL MAI PRIVILEGIAT AZIL DE BĂTRÂNI DIN ŢARĂ"
Decizia ei de a candida pentru un nou mandat vine în plină dezbatere în societatea americană legată de vârsta liderilor ei. Decana de vârstă a aleşilor americani este senatoarea democrată Dianne Feinstein, care are 90 de ani şi recent a fost spitalizată în urma unei căzături la domiciliul ei.
CITEȘTE ȘI Senatoarea americană Dianne Feinstein, decana de vârstă din Congres, a fost spitalizată pentru scurt timp ca urmare a unei căzăturiLuna trecută, liderul republicanilor din Senatul american, Mitch McConnell, în vârstă de 81 de ani, a avut pentru a doua oară în decurs de o lună un moment de cumpănă când, în mijlocul unor declaraţii pe care le făcea, s-a oprit şi a părut pierdut pentru câteva zeci de secunde, rămânând blocat şi cu privirea fixă. În martie, el suferise o comoţie şi a fost internat, după ce a căzut.
CITEȘTE ȘI Liderul republicanilor în Senat, Mitch McConnell, victima unui lung moment de absenţă în timpul unui discurs în Kentucky, provoacă îngrijorări cu privire la starea sănătăţii sale. Al doilea episod într-o lunăAceste incidente de sănătate reamintesc o realitate tot mai mult dezbătută: cei mai puternici lideri politici ai Americii sunt mult mai în vârstă decât mulţi omologi din alte democraţii.
Mulţi aleşi din Congres au peste 70 de ani, iar vârsta medie a Senatului este de 65,3 ani, potrivit FiveThirtyEight, fiind cea mai mare medie din toate timpurile, în condiţiile în care vârsta medie este de 38,8 ani în ansamblul Statelor Unite.
Cu o medie de 64 de ani, Senatul SUA are a şaptea cea mai mare vârstă medie dintre toate organismele parlamentare, potrivit Uniunii Interparlamentare, depăşind ţările cu populaţii mult mai în vârstă, inclusiv Japonia, Italia şi Grecia.
Şi vârsta înaintată a preşedintelui Joe Biden a ridicat semne de întrebare, mai ales în legătură cu oportunitatea de a mai candida pentru un al doilea mandat. În iunie, preşedintele s-a împiedicat de un sac de nisip pe o scenă. Are, de asemenea, un mers destul de nesigur şi este predispus la derapaje verbale. El s-ar putea confrunta în alegerile de anul viitor cu fostul preşedinte Donald Trump, şi el în vârstă de 77 de ani. Sondajele Reuters arată că mulţi americani cred că niciunul nu ar trebui să mai candideze, tocmai din cauza vârstei.
Săptămâna trecută, fosta ambasadoare SUA la ONU din perioada Trump, Nikki Haley, în prezent candidată republicană la preşedinţia SUA, a cerut din nou "teste de competenţă mintală" pentru liderii americani în vârstă. "Senatul este cel mai privilegiat azil de bătrâni din ţară", a declarat pentru Fox News Nikki Haley, care are 51 de ani.
CITEȘTE ȘI Candidata republicană Nikki Haley: "Senatul SUA este cel mai privilegiat azil de bătrâni din ţară"
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.