Echipe însărcinate să exhumeze corpuri găsite în gropi comune la Rakka, fosta capitală de facto a grupării Statul Islamic (SI) în Siria, au nevoie de o asistenţă internaţională în vederea identificării sutelor de morţi şi păstrării probelor cu privire la eventuale crime, a avertizat marţi Human Rights Watch (HRW) , relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mai multe gropi comune care conţin zeci de corpuri au fost găsite în ultimele luni în oraşul Rakka (nord), însă şi în provincia în care se află oraşul, în care jihadişti au semnănat teroarea şi şi-au multiplicat atrocităţile înainte să fie izgoniţi în urma unor sângeroase bătălii.

HRW anunţă că cel puţin nouă gropi comune au fost găsite în orşul Rakka, ”fiecare conţinând zeci, dacă nu sute de corpuri” şi subliniază asupra ”sarcinii monumentale” pe care o constituie exhumarea şi identifiarea corpurilor.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Organizaţiile internaţionale cu o experienţă medico-legală ar trebui să ofere o asistenţă tehnică, trimiţând experţi”, pledează organizaţia internaţională cu sediul la New York.

HRW îndeamnă comunitatea internaţională, inclusiv Statele Unite, să ajute autorităţile locale ”să dezvolte şi să menţină un sistem mai precis în vederea conservării informaţiilor despre persoane dispărute şi identificării rămăşiţelor exhumate”.

”Identificarea persoanelor dispărute şi păstrarea probelor în vederea unor eventuale urmăriri judiciare va avea implicaţii în justiţia din întreaga Sirie”, subliniază ONG-ul.

”Fără o asistenţă tehnică adecvată, exhumările ar putea să nu aducă răspunsuri familiilor care le aşteaptă şi ar putea să afecteze sau să distrugă probele cruciale ale unor viitoare eforturi ale justiţiei”, avertizează organizaţia nonguvernamentală de apărarea drepturilor omului.

ONG-ul dă exemplul unei gropi comune descoperite, în aprilie, sub un teren de fotbal, în apropierea unui spital în care jihadişti s-au retras înainte să piardă bătălia de la Rakka.

În această groapă comună se aflau 553 de corpuri, subliniază HRW, care a trimis o echipă pe teren să urmărească munca unor voluntari însărcinaţi să dezgoape morţii.

În urma unei ascensiuni puternice în Irak şi în Siria în 2014, SI a fost laminat de multiple ofensive. Organizaţia jihadistă şi-a pierdut bastionul de la Rakka în octombrie 2017, în faţa unei forţe alcătuite din combatanţi arabi şi kurzi din Siria, susţinute de raiduri aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de Washington.

Citând voluntari însărcinaţi cu operaţiuni, HRW anunţă că corpurile găsite sub terenul de fotbal - femei, copii şi bărbaţi - sunt ale unor ”victime ale unor atacuri aeriene, dar şi combatanţi SI şi posibil ale unor pacienţi ai spitalului”.

”Însă lipsa de echipament tehnic şi expertiză medico-legală, combinate cu faptul că au trecut cel puţin şapte luni de la îngropări, au făcut procesul de identificare imprecis” şi au condus la erori, deplânge HRW.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.