Organizaţia nonguvernamentală (ONG) de apărarea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) avertizează Ucraina cu privire la ”aparenta folosire” de către forţele armate ucrainene a minelor antipersonal - interzise - în Bătălia de la Izium (est), un oraş ocupat timp de aproape şase luni de Rusia şi eliberat de ucraineni în septembrie, relatează AFP.
”Ucraina trebuie să ancheteze cu privire la aparenta folosire de către armata sa a mii de mine antipersonal, împrăştiate cu rachete înăuntrul şi în zona oraşului Izium, în timp ce forţele ruse ocupau zona”, îndeamnă HRW, subliniind că forţele ruseşti au folosit, la rândul lor, mine antipersonal în numeroase regiuni, în Ucraina, de la începutul invaziei ruse, în urmă cu aproape un an.
La Izium, ONG-ul a documentat numeroase cazuri de ”mine fluture” - de fabrivcaţie sovietică -, desfăşurate prin tiruri de rachetă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ele au fost găsite în nouă zone, în care se aflau poziţii ruse, ceea ce arată că acestea din urmă erau ”ţintele”.
”Forţăele ucrainene par că au desfăşurat mine în mod intensiv în regiunea Izium, antrenând victime civile şi reprezentând un risc continuu”, denunţă directorul Departamentului HRW al Armamentului, Steve Goose.
”Forţele ruseşti au folosit în mod repetat mine antipersonal şi au comis atrocităţi în întreaga ţară, dar asta nu justifică folosirea de către Ucraina a acestui armament interzis”, a denunţat el.
NUMEROASE VICTIME CIVILE
Minele fluture - de tip PFM-1S -, de culoarea verde sau maron, sunt umpulte cu 37 de grame de lichid exploziv.
Ele sunt echipate, de obicei, cu un sistem de autodistrugere, după 40 de ore, însă mecanismul este adesea defect, subliniază HRW.
Oraşul Izium a fost recucerit la jumătatea lui septembrie de către forţele ucrainene, după mai bine de cinci luni de ocupaţie rusă.
HRW a efectuat o anchetă în regiune, în perioada 19 septembrie-9 octombrie, a intervievat peste 100 de martori şi a identificat 11 victime civile ale minelor.
Însă, potrivit serviciilor de sănătate, intervievate de HRW, aproximativ 50 de civili - inhclusiv cel puţin cinci copii - au fost răniţi de aceste mine în timpul sau după ocuapaţia rusă, iar majoritatea au suferit amputări ale labei picioarelor sau ale picioarelor.
NGAJAMENT INTERNŢAIONAL
Ucraina este stat parte al Tratatului internţaional din 1997 de interzicere a minelor antipersonal, pe care l-a ratificat în 2005, aminteşte HRW - care cere Kievului să deschidă o anchetă şi să îşi distrugă stocurile.
”Ucraina îşi respectă angajamentele internaţionale. Statul nostre s-a arătat întotdeauna dispus să accepte anchete”, a declarat marţi, într-o postare pe Telegram, comisarul ucrainean al Drepturile Omului Dmitro Lubineţ.
”Această problemă (a minelor antipersonal) există pentru că Ucraina se confruntă cu un unamic începând din 2014 (de la începutul războiului, în estul Ucrainei), un inamic care dispune de numeroase arme şi îşi foloseşte tot arsenalul împotriva poporului nostru”, a apreciat el.
Convenţia de la Ottawa, care a intrat în vigoare în 1999, are 184 de state părţi - cu excepţia Statelor Unite, Rusiei şi Chinei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.