Guvernul din Hong Kong a anunţat, miercuri, că a anulat paşapoartele a şase activişti pentru democraţie care au fugit în Regatul Unit, numindu-i ”infractori căutaţi fără lege”, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anul trecut, Hong Kong a acordat recompense de 1 milion de dolari HK (128 000 de dolari) pentru 13 activişti pentru democraţie aflaţi în străinătate, acuzaţi de autorităţi de comiterea unor infracţiuni împotriva securităţii naţionale.

Cei şase numiţi miercuri se aflau pe lista de recompense şi erau consideraţi ”infractori căutaţi fără lege... care se ascund în Regatul Unit”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Ei continuă să se implice în mod flagrant în activităţi care pun în pericol securitatea naţională... Prin urmare, am luat o astfel de măsură pentru a le da o lovitură puternică", a adăugat purtătorul de cuvânt, enumerând ”anularea paşapoartelor HKSAR” ca fiind una dintre măsuri.

Cei şase sunt foştii legislatori prodemocraţie Nathan Law, veteranul sindicalist Mung Siu-tat, activiştii Simon Cheng şi Finn Lau, precum şi Fok Ka-chi şi Choi Ming-da.

Oficialii din Hong Kong au invocat o lege privind securitatea naţională adoptată în martie ca bază legală pentru anularea paşapoartelor.

Poliţia a adăugat că orice persoană care oferă fonduri, închiriază proprietăţi sau conduce o afacere cu cei menţionaţi ar putea fi pasibilă de până la şapte ani de închisoare.

Măsura a fost luată la cea de-a cincea aniversare a unei ciocniri violente între protestatari şi poliţie, care a marcat o escaladare majoră a mişcării prodemocraţie din Hong Kong.

Cea mai recentă serie de recompense, emise în decembrie, a fost condamnată de Statele Unite şi de Marea Britanie, Londra numindu-le ”o ameninţare la adresa democraţiei noastre şi a drepturilor fundamentale ale omului”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.