Kamala Harris a sosit duminică la Chicago, cu o zi înainte de Convenţia Partidului Democrat (DNC). căruia i-a redat speranţa unei victorii împotriva republicanului Donald Trump în noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vicepreşedinta, care a intrat în cursă după retragerea candidaturii lui Joe Biden în iulie, şi-a asigurat învestirea la această mare adunare, pe care urmează să o încheie joi cu un discurs.

Ea a străbătut duminică Pennsylvania, un stat-cheie în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

””Eu nu ne văd deloc ca favoriţi”, a declarat ea presei. ”Trebuie să merităm fiecare vot, iar asta înseamnă să fii mereu pe drum, la întâlnire cu oamenii”.

În faţa unui grup de voluntari, Kamala Harris a apreciat, într-o aluzie implictă la retorica agresivă a rivalului său Donald Trump, că ”pretinşii lideri care nu se gândesc şă-i zdrobească pe ceilalţi sunt laşi”.

Vicepreşedinta a dus produse de patiserie într-o cazarmă de pompieri, după care s-a întâlnit cu echipa de fobal american a lui liceu.

CHIPSURI ŞI BĂUTURĂ CARBOGAZOASĂ

Ea s-a oprit şi la un magazin pentru a cumpăra chipsuri şi a declarat în trecere că băutura sa carbogazoasă preferată este "root beer", o băutură gazoasă îndulcită tipic americană.

Pennsylvania este unul dintre cel mai râvnite state atât de democrată, cât şi de rivalul său republican, care a pierdu-o cu puţin în faţa lui Joe Biden în 2020.

Donald Trump a fost acolo sâmbătă şi se întoarce luni în acest stat în care a fost victima unei tentative de asasinat în iulie.

”E nebună”, a declarat miliardarul în vârstă de 78 de ani despre rivala sa.

Privat de cel mai bun inamic al său după retragerea lui Joe Biden, Donald Trump îşi multiplică atacurile personale la adresa acestei adversare mai tânără cu aproape 20 de ani.

Echipa republicanului a prevăzut evenimente de campanie în state-cheie în fiecare zi a Convenţiei democrate, care are loc de luni şi până joi la Chicago.

TURNEUL LUI TRUMP

Donald Trump urmează să vobească despre economie, luni, în Pennsylvania, iar apoi despre criminalitate şi securitatea naţională în următoarele două zile, în Michigan şi North Carolina. Apoi se duce în Arizona, la frontiera cu Mexicul, pentru a vorbi despre imigraţie.

Cel puţin 50.000 de persoane - delegaţi, voluntari, membri de partid - sunt aşteptaţi la Chicago, al treilea oraş american.

Aproximativ 2.500 de poliţişti locali au fost mobilizaţi, în contextul în care lumea se gândeşte în continuare la tentativa de asasinare a lui Donald Trump.

Grupuri de susţinere ale palestinienilor au anunţat manifestaţii mari, cu scopul de a încerca să plaseze Războiul din Fâşia Gaza în centrul dezbaterilor.

Câteva sute au defilat duminică, într-o atmosferă mai degrabă liniştită, în semn de protest faţă de ”genocidul din (Fâşia) gaza”, a declarat AFP unul dintre organizatori, David Finkel.

Acest activist în vâtsră de 76 de ani a participat în 1968 la o Convenţie democrată deosebit de agitată, tot la Chicago, pe fondul mobilizării împotriva Războiului din Vietnam.

OBAMA ŞI BIDEN

Rămâne de văzut dacă aceste manifestaţii vor avea un ecou în rândul democraţilor, extrem de optimişti.

”Entuziasmul a crescut în mod considerabil”, constată Laurie Beth Hager, o delegată democrată care reprezintă North Dakota şi care prezice că DNC va fi ”o mare manifestare de bucurie”.

Duminică, o nouă anchetă de opinie Washington Post/ABC News/Ipsos arăta că vicepreşedinta se află uşor în fruntea intenţiilor de vot la scară naţională.

Pe malul Lacului Michigan, nume grele ale partidului vin să o susţină pe Kamala Harris, în frunte cu fostul preşedinte Barack Obama şi soţia sa, Michelle, care se află la Chicago.

Joe Biden urmează să suţină un discurs care va fi primul mare discurs al Convenţiei şi totodată un fel de mesaj de adio, după o jumătate de secol de politică.

Potrivit CNN, pe scenă i se va alătura Kamala Harris, pentru a oferi prima imagine puternică a marii reuniuni democrate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.