Gruparea islamistă palestiniană Hamas a respins o propunere a Israelului de încetare a focului, afirmând, sâmbătă, că a înmânat mediatorilor din Egipt şi Qatar răspunsul său la propunerea primită lunea trecută, scrie Reuters.
După mai mult de şase luni de război cu Israelul în Gaza, negocierile rămân blocate, întrucât Hamas îşi menţine revendicările că orice acord trebuie să ducă la încetarea războiului.
”Noi... ne reafirmăm adeziunea la cerinţele noastre şi la revendicările naţionale ale poporului nostru; cu o încetare permanentă a focului, retragerea armatei de ocupaţie din întreaga Fâşie Gaza, reîntoarcerea celor strămutaţi în zonele lor şi locurile de reşedinţă, intensificarea intrărilor de ajutoare umanitare şi începerea reconstrucţiei ”, a afirmat facţiunea islamistă.
Israelul vrea să obţină reîntoarcerea ostaticilor capturaţi de Hamas în atacul său din 7 octombrie care a dus la declanşarea războiului, dar afirmă că nu va înceta lupta până când Hamas nu este distrusă ca forţă militară. De asemenea, acesta afirmă că plănuieşte să desfăşoare un asalt asupra oraşului Rafah, din sudul Gaza, unde peste un milion de civili s-au refugiat.
Hamas a declarat, sâmbătă, că este gata să încheie un acord privind un schimb prizonieri-ostatici cu Israelul, care ar duce la eliberarea a 133 de ostatici despre care se crede că încă sunt ţinuţi în Gaza, în schimbul a sute de palestinieni aflaţi în închisori în Israel.
Nu există o replică oficială a Israelului la răspunsul Hamas.
Declaraţia Hamas a venit la câteva zile după ce Israelul a ucis câţiva membri ai familiei şefului grupării, Ismail Haniyeh, în Gaza, provocând temeri printre familiile ostaticilor că va submina eforturile de a obţine eliberarea lor din Gaza.
La o zi după ucidere, Haniyeh a declarat pentru Reuters în Qatar că gruparea sa încă dorea un acord, dar a acuzat Israelul de tergiversare şi evitare a unui răspuns la cererile grupării.
Apelurile internaţionale la o încetare a focului s-au intensificat în timp ce războiul a intrat în cea de-a şaptea lună, dar semnele de progres în discuţii sunt foarte mici.
Hamas cere oprirea ofensivei israeliene, retragerea forţelor israeliene şi permisiunea ca palestinienii strămutaţi din Gaza să se întoarcă la casele lor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.