Marea Britanie se îndreaptă către un Brexit catastrofal, care ar putea să conducă la cea mai mare harababură din istoria sa, dacă ministrul Finanţelor Philip Hammond nu reuşeşte să obţină o ieşire mai puţin abruptă din Uniunea Europeană, avertizează fostul lider la Partidului Conservator William Hague, relatează Reuters.
După eşecul usturător în alegerile parlamentare anticipate de luna trecută, viitorul Brexitului este pus în discuţie din cauza unor dispute între miniştrii Guvernului May pe tema ritmului, tonului şi condiţiilor ieşirii Marii Britanii din Uniune, la care a aderat în 1973.
Presiunea asupra premierului Theresa May pentru ca să-şi modereze poziţia faţă de un Brexit ”dur” este tot mai puternică.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Hague, un fost ministru de Externe, a avertizat că există pericolul ca unii susţinători ai Brexitului să subestimeze riscurile unei încetiniri puternice a ritmului creşterii economice şi chiar a unei posibile blocări a negocierilor cu UE în vederea Brexitului.
”Există un risc clar ca Brexitul să devină ocazia celei mai mari harababuri economice, diplomatice şi constituţionale din istoria modernă a Regatului Unit, cu consecinţe de necunoscut pentru ţară, Guvern şi proiectul Brexitului însuşi”, scrie Hague în The Daily Telegraph.
El apreciază că este necesară o abordare a Brexitului care să simplifice negocierile, să reducă necesitatea adoptării unei legislaţii în pripă şi să le ofere asigurări întreprinderilor prin rămânerea în piaţa unică, printr-o perioadă de tranziţie.
Fostul lider conservator - care a făcut campanie în favoarea rămânerii regatului în Uniune - îl lăudă pe Hammond pentru că încearcă să obţină o astfel de abordare în divorţul cu UE.
”Aceasta este considerată de susţinători vechi ai ieşirii o poziţie «blândă». Însă, de fapt, este un plan în vederea salvării Brexitului de o abordare catastrofală”, subliniază fostul şef al diplomaţiei.
Hammond a îndemnat în numeroase rânduri Londra să evite să perturbe întreprinderile la ieşirea din UE şi la o perioadă de tranziţie care să permită economiei să se adapteze.
În această viziune nu va avea loc a schimbare bruscă a reglementărilor în domeniile imigraţiei sau comerţului după Brexit, în martie 2019, iar o perioadă de tranziţie poate dura până în 2022, înainte de viitoarele alegeri.
Partidul Independenţei Regatului Unit (Ukip), care se opune rămânerii în UE, l-a îndemnat pe Hammond să demisioneze, acuzându-l că prin acest plan urmăreşte să deraieze Brexitul.
”Facţiunea anti-Brexit din Guvern, condusă de cancelarul Philip Hammond, promovează acum în mod activ confuzia şi incertitudinea, în cadrul planului ei de a submina negocierile cu privire la Brexit şi a inversa procesul”, subliniază Ukip.
Un purtător de cuvânt al lui Hammond nu a răspuns invitaţiei Reuters de a comenta aceste acuzaţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...