Hackeri militari ruşi ţintesc dispozitive mobile ale militarilor ucraineni cu scopul de a încerca să fure informaţii sensibile de pe câmpul de luptă, care să ajute Kremlinul în Războiul din Ucraina, avertizează joi Statele Unite şi aliaţii lor, relatează CNN.
Acest avertisment, emis de către Statele Unite şi aliaţii lor din cadrul “Five Eyes”, o alianţă în domeniul securităţii din care fac parte Australia, Canada, Noua Zeelendă şi Regatul Unit, coroborează un raport al Serviciul ucrainean de Securitate (SBU), potrivit căruia hackeri ruşi au încercat să pătundă pe tabletele Android pe care armata ucraineană le foloseşte în vederea ”plănuirii şi desfăşurării misiunilor de luptă”.
Codul malware al hackerilor ruşi este conceput să fure date trimise de pe dispozitivele mobile ale militarilor către sistemul de sateliţi Starlink al companiei miliardarului Elon Musk, potrivit SBU.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Sateliţii Starlink sunt cruciali în comunicaţiile ucrainene pe câmpul de luptă.
Această avertizare arată cât de importantă este lupta în vederea controlului datelor militare în spaţiul cibernetic în Războiul din Ucraina.
Însă este neclar în ce măsură atacul rus a reuşit.
SBU dă asigurări că a ”blocat” unele tentative de atac cibernetic.
Dar ruşii au ”capturat” tablete pe câmpul de luptă şi au instalat malware pe ele, recunoaşte SBU.
”Malware-ul mobil este deosebit de insidios, pentru că poate da serviciilor de informaţii localizarea fizică a ţintei”, avetizează analistul-şef al firmei de securitate Mandiant - deţinută de Google -, John Hultquist.
Această capacitate poate fi ”extrem de eficientă pe câmpul de luptă”, declară el CNN.
Această campania de atacuri cibernetice are loc în timpul unei contraofensive ucrainene lente şi epuizante vizând respingerea forţelor ruse.
Oficiali americani şi-au exprimat în privat îngrijorarea cu privire la faptul că Ucraina nu a fost în stare de progrese substanţiale după lansarea contraofensivei.
Aceaată campanie de piraterie informatică ”ilustrează cum războiul ilegal al Rusiei continuă să se desfăşoare în spaţiul cibernetic”, subliniază într-un comunicat directorul de Operaţiuni al Centrului Naţional britanic de Securitate Cibernetică Paul Chichester.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...