Parlamentul bulgar a adoptat miercuri - cu 123 de voturi la 116 şi fără nicio abţinere - o moţune de cenzură a Guvernului lui Kiril Petkov, depusă la 16 iunie de către grupul parlamentar GERB (opoziţie), în care acuză Executivul de eşec în finajţele publice şi politicile economice, relatează agenţia oficială bulagră de presă BTA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În vederea adoptării, erau necesare 121 de voturi.

Au votat în favoarea moţiunii GERB-UDF (59 de voturi), Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi (MRF, 33 de voturi), Partidul Renaşterea (Vîzrajdane, naţionalist, 12 voturi) şi Partidul Există Un Astfel De Popor (TISP, naţionalist 19 voturi), care a făcut parte, până săptămâna trecută, din coaliţia guvernamentală.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Împotriva moţiunii au votat parlamentarii partidelor Continuăm Schimbarea, Coaliţia pentru Bulgaria şi Bulgaria Democratică.

”A fost o onoare pentru mine să conduc un Guvern care a fost răsturnat de (parlamentarul MRF Delyan) Peevski, (liderul GERB Boiko) Borisov, (liderul TISP Slavi) Trifonov şi (ambasadoarea Rusiei în Bulgaria Eleonora) Mitrofanova. Acest vot este doar un pas mic într-o călătorie foarte lungă. Promit că noi vom continua să ne cucerim statul înapoi, iar într-o zi vom avea un stat european de succes, fără înţelegeri de culise şi mafie. Vă mulţumesc!”, a declarat în Parlament, după vot, Petkov.

Guvernul nu avea şanse să rămână la putere, însă Petkov pare că a fost susţinut de parlamentari din cadrul TISP.

Şase parlamentari TISP au părăsit formaţiunea, după decizia formaţiunii de a părăsi coaliţia de guvernare şi de intra în opoziţie.

Guvernul lui Petkov este primul Executiv îndepărtat de la putere prin moţiune de cenzură, în istoria democratică recentă a Bulgariei, în pofida faptului că s-au mai depus moţiuni de cenzură în Parlament.

Preşedintele bulgar Rumen Radev urmează, după demisia Guvernului, să mandateze un premier desemnat de cel mai mare grup parlamentar din Parlament, - Continuăm Schimbarea - să formeze un cabinet.

În cazul unui eşec, acest mandat este încredinţat celui de-al doilea cel mai mare grup parlamentar bulgar - GERB-UDF.

La o a treia încercare, şeful statului poate alege el însuşi un grup parlamentar căruia să-i încredinţeze mandatul.

În cazul unui nou eşec, el numeşte un Guvern interimar, dizolvă Parlamentul şi anunţă alegeri parlamentare anticipate, în termen de două luni.

Petkov a declarat postului NOVA, după adoptarea moţiunii, că formaţiunea sa, Continuăm Schimbarea, va propune exact acelaşi Guvern.

Întrebat dacă fostul ministru al Finaţelor Asen Vasilev urmează să fie desemnat premier, Petkov a răspuns că Vasilev este cel mai bun ministru al Finanţelor pe care-l cunoaşte şi că este grozav în postul său.

El a mai declarat că, într-un eventual nou Guvern din care să facă parte Continuăm Schimbarea, nu mai poate face parte fostul ministru al Dezvoltării şi Lucrărilor Publce Grozdan Karadjov, din cadrul TISP.

Vicepreşedintele GERB Tomislav Doncev a anunţat, într-o conferinţă de presă, după vot, că, în cazul în care formaţiunea este mandatată să formeze un guvern, va refuza imediat, ”pentru că nu este corect ca a doua cea mai mare forţă politică să formeze Guvernul”.

Întrebat de jurnalişti despre eventuale negocieri TISP-Continuăm Schimbarea, în cazul în care acesta din urmă primeşte un mandat să formeze un guvern, liderul formaţiunii, Toşko Iordanov a răspuns că ”dacă ei trmit invitaţii forţelor politice, atunci probabil că vom discuta. Modul în care vom discuta va conduce la ceva, dacă e cazul”.

”Imaginaţi-vă cât de jos a căzut acest Guvern, dacă ne-a obligat să facem acest lucru, după ce am fost alungaţi din coaliţie din cauza nerespectării acordului”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.