Un raport parlamentar copleşitor, publicat marţi, acuză Guvernul lui Boris Johnson de faptul că a comis ”greşeli mari” şi a întârziat să acţioneze la începutul pandemiei covid-19, denunţând ”unul dintre cele mai importante eşecuri ale sănătăţii publice” din regatul Unit, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Deciziile referitoare la carantină şi la distanţarea socială luate în primele săptămâni ale pandemiei - şi stafurile care au condus la ele - constitue unul dintre cele mai importante eşecuri în domeniul sănătăţii pe care Regatul Unit le-a înregstrat vreodată”, denunţă deputaţii britanici.

Regatul Unit este una dintre cele mai afectate ţăridin Europa de noul coronavirus, cu aproape 138.000 de morţi din cauza covid-19.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest studiu - realizat de către două comisii parlamentare în urma unor luni de audieri - arată că Guvernul conservator al lui Boris Johnosn a adoptat, la sfatul unor oameni de ştiinţă, o ”abordare graduală şi progresivă” în loc să impună rapid carantina.

Până la 23 martie, miniştrii au căutat ”doar să modereze viteza infectării” cu covid-19 în rândul populaţiei, în loc să oprească definitiv răspândirea bolii, sperând în dezvoltarea unei imunităţi colective.

CARANTINĂ INEVITABILĂ

Ministrul Biroului Cabinetului Steve Barclay a declarat la Sky News că Guvernul a ”dat curs avizului oamenilor de ştinţă” şi a ”luat decizii pentru a acţiona rapid”, citând vaccinarea realizată în marş forţat.

În prvinţa deciziei de a impune carantina, ”la acea vreme ne temeam că dacă (o) puneam în carantină prea devreme, (populaţia) nu avea să accepte să rămână în carantină o perioadă de timp îndelungată”, însă până la urmă nu a fost aşa, a recunoscut el.

Ministrul Steve Barclay a refuzat să prezinte scuze, însă a dat asigurări că ”dacă există lecţii de învăţat, Guvernul este pregătt să o facă”.

În acest raport se arată că oamenii de ştiinţă care consiliază Guvernul erau ”unanimi”, la 13 martie, ”asupra faptului că măsuri vizând suprimarea definitivă a răspândirii covid-19 vor provoca un al doilea val”.

Este ”uimitor” faptul că au avut nevoie de atât de mult timp să înţeleagă că era necesară o carantină totală, denunţă parlamentarii, în pofida faptului că dispuneau de dovezi copleşitoare - precum un model de la Imperial College London, care arăta că o epidemie neîndiguită putea antrena 500.000 de morţi şi care arăta că o carantină era ”inevitabilă”.

ANCHETĂ PUBLICĂ ÎN 2022

Parlamentarii britanici denunţă, de asemenea, decizia de nu se testa persoanele în vârstă la ieşirea din spital, înainte să se întoarcă în aziluri de bătrâni, care a contribuit la răpsândirea epidemiei.

Ei denunţă de asemenea faptul că anumite măsuri - interdicţia în puburi după ora locală 22.00, interzicerea activităţilor sportive ale copiilor în aer liber - nu erau fundamentate ştiinţific.

Parlamentarii subliniază în raport, în pofida acestor eşecuri şi întârzieri, succesul campaniei de vaccinare, care a început în decembrie 2020.

Peste 78% dintre persoanelei în vârstă de peste 12 ani au fost complet vaccinaţi împotriva covid-19.

”Răspunsul Regatulu Unit a împletit greşeli mari şi mari succese”, precum programul vaccinării, apreciază într-o declaraţie comună deputaţii conservatori Greg Clark şi Jeremy Hunt, preşedinţii celor două comisii însărcinate cu raportul, în care îndeamnă totodată ”să se tragă concluzii, pentru a fi cât mai performanţi posibil în restul pandemiei şi în viitor”.

Jonathan Ashworth, însărcinatul cu probleme de sănătate în cadrul Partidului Laburist, principala formaţiune din opoziţie, concluziile acestui raport sunt ”copleşitoare” şi arată că s-au comis ”greşeli monumentale”.

O anchetă publică cu privire la gestionarea epidemiei covid-19 de către Guvernul Johnson este prevăzută în 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.