Prim-ministrul estonian Kaja Kallas şi-a prezentat luni demisia, un demers necesar pentru a-şi putea prelua noua funcţie obţinută în Uniunea Europeană, de a cărei politică externă se va ocupa în următorul mandat al Comisiei Europene, relatează Reuters citând un comunicat al Preşedinţiei de la Tallinn.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Kaja Kallas, prima femeie prim-ministru a Estoniei, a fost aleasă luna trecută de liderii UE, după alegerile europene, pentru a-l înlocui pe Josep Borrell în funcţia de Înalt Reprezentant al blocului european pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Acord pentru funcţii în UE: Liderii o nominalizează pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene. Antonio Costa este viitorul preşedinte al Consiliului European, iar Kaja Kallas - şefa diplomaţiei. Ce urmează
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

De când a devenit prim-ministru, la începutul anului 2021, Kaja Kallas, în vârstă de 47 de ani, a fost un critic puternic al Rusiei vecine şi a ceea ce ea consideră că sunt scopurile expansioniste ale Moscovei.

Kallas a făcut presiuni asupra aliaţilor Estoniei din NATO şi UE pentru a oferi sprijin necondiţionat Ucrainei în lupta acesteia pentru a respinge forţe Moscovei în războiul lor de agresiune.

Sub conducerea sa, Estonia, o mică republică baltică cu 1,4 milioane de locuitori, a devenit unul dintre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina, raportat pe cap de locuitor.

Kallas a condus partidul său liberal Reforma către victorie în alegerile parlamentare din 2019 şi 2023 şi a condus guvernul de la Tallinn din 2021.

Partidul Reforma l-a desemnat pe ministrul climei, Kristen Michal, să fie următorul prim-ministru al Estoniei, în aşteptarea negocierilor cu partenerii săi de coaliţie, liberalii din Estonia 200 şi social-democraţii, pentru reconfigurarea cabinetului.

Kallas va rămâne prim-ministru interimar al Estoniei până când următorul guvern va fi confirmat, la începutul lunii august, potrivit postului public de televiziune ERR.

Partidul său îşi va alege un nou lider la 8 septembrie.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.