Preţul benzinei în Cuba urmează să crească cu peste 500% - începând de la 1 februarie -, anunţă Guvernul, în cadrul unei serii de măsuri economice menite să reducă deficitul bugetar, relatează AFP.
Litrul de benzină obişnuită urmează să crească de la 28 de peso cubanezi (20 cenţi) la 132 de peso (+528%), iar preţul benzinei super urmează să crească de la 30 la 156 de peso (+520%), a anunţat luni, la televiziunea de stat, ministrul Finanţelor şi Preţurilor Vladimir Regueiro.
Autorităţile au anunţat că turiştii urmeză să plătească benzina în devize.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Guvernul, care a subvenţionat aproape toate bunurile şi serviciile de primă necesitate, anunţa la sfârşitul lui decembrie o serie de măsuri în vederea unei reduceri a deficitului bugetar, în contextul în care Cuba este afectată de o criză economică dură.
Potrivit unor estimări oficiale, economia cubaneză a scăzut cu 2% în 2023, iar inflaţia a tins 30%.
La sfârşitul lui decembrie, ministrul Economiei Alejandro Gil a recunoscut că Guvernul nu poate continua să vândă carburant la preţuri ”subvenţionate”, în contextul în care Cuba - vizată de un vechi embargo impus de Statele Unite - are nevoie aprigă de devize.
”Ţara nu poate menţine preţurile carburantului, care este cel mai ieftin din lume, dacă-l comparăm cu preţurile practicate în alte ţări”, declara el.
ELECTRICITATE ŞI GAZE NATURALE MAI SCUMPE
Această creştere a preţurilor ”are ca scop achiziţionarea de carburant” şi o ”aprovizionare stabilă”, a anunţat luni, la televiziune, ministrul Energiei şi Minelor, Vicente de la O Levy.
”Dacă comparăm cu restul lumii (...), benzina este foarte ieftină, dar dacă comparăm cu salariile din ţară, benzina este foarte scumpă”, declară AFP economistul Omar Everleny Pérez, care consideră că noile preţuri ale carburantului va afecta ”întreaga societate”.
Guvernul a confirmat luni o creştere - începând din martie - cu 25% a electricităţii vizând marii consumatori din cartiere rezidenţiale şi o creştere a preţului gazelor natirale.
El anunţa la sfârşitul lui decembrie că Banca Centrală analiza ”care trebuie să fie rata de schimb cu dolarul”, după ce peso a fost devalorizat în două rânduri începând din 2021.
Pe piaţa neagră, un dolar se schimbă cu 270 de peso - mai multe decât dublu faţă de nivelul oficial de 120 de peso.
Această insulă cu 11 milioane de locuitori se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la căderea blocului sovietic, în anii '90, din cauza consicenţelor pandemiei covid-19, consolidării sancţiunilor americane de patru ani şi unor slăbiciuni structurale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.