Şefa Băncii centrale ruse Elvira Nabiulina a criticat miercuri măsuri ale Guvernului de control al preţurilor alimentare, cerute de către Vladimir Putin şi impuse din cauza unei inflaţii puternice la anumte produse, relatează AFP.
”Plafonul administrativ al preţurilor ar trebui să fie abandonat cât mai rapid, deoarece el falsifică indicatorii preţurilor în economie şi descurajează dezvoltarea producţiei”, afirmă Elvira Nabiulina - una dintre singurele voci care critică punctual politici economice ale Guvernului lui Putin.
”Trebuie să fim atenţi să nu ne lăsm luaţi de aceste mecanisme”, îndeamnă ea, într-o discuţie difuzată pe YouTube de Bursa din Moscova.
EXPLOZIE A PREŢURILOR ALIMENTELOR DE BAZĂ
Preţurile la consum au început să urce vertiginos în Rusia - începând din martie 2020 -, pe fondul crizei petroliere, prăbuşiri rublei şi încetinirii creşterii economiei mondiale din cauza pandemiei covid-19.
Această inflaţie a fost declanşată de o ”explozie” a preţurilor alimentelor de bază - în primul rând ale zahărului şi uleiurilor vegetale -, care au determinat autorităţile să introducă măsuri, inclusiv cote la export.
Acorduri cu privire la o stabilizare a preţului zahărului sunt în vigoare până la 1 iunie 2021, iar a preţului uleiului de floarea soarelui până la 1 octombrie 2021.
Vladimir Putin a aprecoat că ”nu e nimic rău” ca producătorii să-şi reducă profitul.
Însă voci s-au ridicat în semn de protest faţă de aceste măsuri, precum CEO-ul reţelei supermarketurilor Lenta, Vladimir Sorokin, care a declarat pentru publicaţia RBK că ele ar putea ruina cei mai mari vânzători cu amănuntul, din cauza unei marej foarte mici.
Preţul mondial al produselor alimentare de bază bate recorduri de mai multe luni, din cauza unei scumpiri a materiilor prime, cauzate de speranţe legate de o relansare economică, de o vreme nefavorabilă şi de lanţuri de aprovizionare fragilizate de pandemia covid-19.
În Rusia, această evoluţie este accentuată de o scădere a puterii de cumpărare - de ani de zile -, iar scumpirile le trezesc ruşilor amintiri neplăcute, marcaţi de scăparea hiperinflaţiei de sub control şi de supermarketuri goale în urma imploziei Uniunii Sovietice în anii '90.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.