Fondul suveran rus (RDIF) a anunţat vineri că a încheiat un acord cu grupul farmaceutic indian Hetero în vederea producerii a peste 100 de milioane de doze pe an de vaccin împotriva covid-19 Sputnik V, relatează AFP.
”Hetero, unul dintre principalii producători de medicamente generice, a acceptat să producă în India peste 100 de milioane de doze pe an” de vaccin Sputnik V, a anunţat într-un comunicat RDIF, care a finanţat dezvoltarea vaccinului, precizând că producţia urmează să fie lansată ”la începutul lui 2021”.
Teste clinice ale vaccinului rus - în faza 2 şi 3 - sunt în curs în India, precizează RDIF în comunicat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Mulţumită cooperării noastre cu Hetero, vom fi în măsură să creştem în mod considerabil capacitatea de producţie şi să furnizăn populaţiei indiene o soluţie eficientă în această perioadă dificilă a pandemiei”, declară, citat în comunicat, directorul fondului Kirill Dmitriev.
RDIF anunţă că ”peste 50 de ţări” au depus ”cereri” de livrare a 1,2 miliarde de doze de vaccin Sputnik V.
În afară de India, vaccinul rusesc urmează să fie produs în Brazilia, China şi Coreea de Sud, potrivit aceleiaşi surse.
Rusia a anunţat marţi că Sputnik V, dezvoltat de Centrul de Cercetare Gamaleia de la Moscova are o eficienţă de 95% - un rezultat echivalent cu al vaccinurilor dezvoltate de alianţa Pfizer/BioNTech şi întreprindere americană Moderna.
”Preţul unei doze de Sputnik V pe piaţa internaţională va fi de cel puţin zece dolari”, a anunţat Fondul suveran rus.
Vaccinul Sputnik V se află în prezent în faza 3 de testare clinică randomizată în dublu orb - în care nici pacientul şi nici medicul nu ştiu dacă este vorba despre un placebo sau vaccin - asupra unui număr de 40.000 de voluntari.
Concurenţa internaţională este acerbă în vederea dezvoltării unui vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 care cauzează pandemia covid-19, care a paralizat numeroase ţări de la începutul anului.
Rusia este hotărâtă să domine cursa vaccinului împotriva covid-19 şi a anunţat încă din august - înaintea testelor clinice la scară mare - o eficienţă a Sputnik V, provocând îndoieli în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...