Aproximativ 100 de salariaţi ai Euronews, aflaţi în grevă, s-au adunat joi, la Lyon, în faţa sediului televiziunii paneuropene, pentru a-şi manifesta îngrijorarea faţă de viitor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Postul - care împlineşte anul acesta 30 de ani de la înfiinţare - a trecut în iulie sub controlul Fondului de investiţii Alpac Capita, cu sediul în Portugalia, care a achiziţionat 88% dintre acţiunile întreprinderii de la magnatul egiptean Naguis Sawiris, prin holdingul acestuia MGN.

”De atunci, avem doar tăieri bugetare şi nu vedem dezvoltare”, declară AFP Christelle Petrongari, delegata Sindicatului Naţional al Jurnaliştilor (SNJ), care, la fel ca CGT, la CFE şi CGC, a îndemnat la mobilizare.

Noua conducere s-a angajat să prezinte, la sfârşitul lui decembrie, un plan strategic cu măsuri în vederea ”opririi pierderilor”, însă anunţul a fost amânat la sfârşitul lui februarie, declară AFP directorul general al postului, Guillaume Dubois, care a lucrat la LCI, numit în iulie să relanseze postul.

Euronews afişează ”pierderi în valoare de 160 de milioane în zece ani”, iar numai în 2021 un deficit de exploatare de 13 milioane de euro şi un deficit net de 20 de milioane, potrivit conducerii.

”Avem un model economic care nu funcţionează”, declară Guillaume Dubois, care recunoaşte că ”nerăbdarea salariaţilor este legitimă”.

Postul, care difuzează în continuu ştiri în 15 limbi şi are o redacţie de 400 de jurnalişti de 30 de naţionalităţi, a lansat în 2020 un plan social, care a antrenat 30 de concedieri, zece obligatorii, din rândul celor aproximativ 500 de angajaţi.

Decizia de a vinde sediul din Lyon - ”prea scump şi prea mare”, cu cei ”10.000 de metri pătraţi pe jumătate liberi” - a fost anunţată în toamnă, iar Euronews caută, de atunci, un sediu nou ”la Lyon sau în regiune”, precizează Guillaume Dubois.

Jurnaliştii se tem de o fragmentare a readacţiei lor multilingve în diverse birouri, în Europa, şi denunţă o ”degradare a condiţiilor de muncă”, legată de economii de pe urma concedierilor.

Ei cer ”să nu se delocalizeze locurile de muncă” şi ”să nu se desfiinţeze posturi” şi subliniază că, la sosirea noului acţionar, acesta a ”promis să investească în întreprindere pentru a o face rentabilă”.

”Nu dezmembrării Euronews, turnul nostru Babel”, ”Păstrarea unei redacţii multilingve la Lyon!” şi ”Vrem doar mijloacele de a ne face meseria: să informăm”, scria pe pancarte purtate de către manifestanţi, care au făcut un lanţ uman în jurul imobilului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.