Activista ecologistă suedeză Greta Thunberg nu se duce la COP27, în Egipt, ”din multe motive”, mai ales din cauza încălcării drepturilor omului şi pentru că aceste evenimente sub egida ONU sunt folosite ”în tot felul de «greenwashing»-uri”, a anunţat ea în weekend, la Londra, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri, la lansarea ”Marii Cărţi a Climei”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Spaţiul alocat societăţii civile anul acesta este extrem de limitat” la cea de a 27-a Conferinţă ONU privind lupta împotriva modificărilor climatice, a anunţat activista, în vârstă de 19 ani, la încheierea Festivalului Literaturii de la Londra, la Southbank Centre, unde a fost ovaţionată în picioare.

Ea şi-a exprimat deja solidaritatea cu ”prizonieri de conştiinţă din Egipt înainte de COP27”, care se deschide la 6 noiembrie, la Sharm el-Sheikh.

Aceste Conferinţe - precedenta a avut loc în Regatul Unit, la Glasgow - ”nu sunt menite cu adevărat să schimbe sistemul”, ci să încurajeze progrese treptate în lupta împotriva modificărilor climatice, a argumentat cea mai celebră activistă de mediu din lume.

Ele ”sunt folosite mai ales ca o oportunitate de către liderii şi oamenii aflaţi la putere cu scopul de a obţine atenţie pentru tot felul de «greenwashing»-uri”, nişte operaţiuni de comunicare, pentru a pretinde că acţionează împotriva crizei încălzirii globale, însă în realitate lucrurile stau altfel, a continuat ea.

Aşadar, ”aşa cum sunt ele, COP-urile nu funcţionează cu adevărat, dacă nu le folosim ca pe o oportunitate de mobilizare”, a declarat tânăra femeie minionă, cu părul împletit, purtând un tricou roşu şi blugi, cu o mină gravă şi totodată plină de umor.

”Marea carte a climei”, lansată joi, cuprinde 100 de colaborări ale unor experţi în modificări climatice şi altor experţi, precum economistul Thomas Piketty, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus sau  scriitoarea Naomi Klein.

Toate drepturile de autor ale Gretei Thunberg urmează să fie donate fundaţiei care-i poartă numele, iar apoi să fie distribuite unor organizaţii de caritate legate de mediu.

Activista a anunţat că a vrut să scrie această carte în timpul pandemiei covid-19, pentru a ”educa oamenii, ceea ce este un pic ironic, având în vedere că trucul meu sunt grevele la şcoală”, a glumit cea care a început să manifesteze în faţa sediului Parlamentului suedez în 2018.

Ea a îndemnat pe toată lumea, duminică, din nou, apăsat, să devină activist, şi a subliniat că sunt ”multe feluri” în care să o facă.

”Vremea paşilor mici a trecut şi avem nevoie de schimbări drastice”, în opinia sa, pentru a obţine această schimbare de şefi de Guverne sau de întreprinderi care sunt interesaţi să menţină statu-quoul. ”Avem nevoie de miloiarde de activişti”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.