Activista suedeză ecologistă Greta Thunberg a fost inculpată din cauză că a ”refuzat să se conformeze” ordinelor poliţiei, care-i cerea să plece de la o manifestaţie, la jumătatea lui iunie, în portul Malmö, în sudul Suediei, şi riscă şase luni de închisoare, anunţă Parchetul suedez, relatează AFP.
”Procurorul a declanşat urmărirea (penală) a unei femei tinere care a participat, la 19 iunie, la o manifestaţie (în lupta împotriva modificărilor) climatice (care a perturbat) circulaţia la Malmö”, anunţă într-un comunicat parchetul.
”Tânăra a refuzat să se conformeze ordinelor poliţiei (care-i cerea) să plece de la faţa locului”, precizează parchetul.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Contactat de AFP, parchetul a confirmat că este vorba despre Greta Thunberg.
Greta Thunberg, în vârstă de 20 de ani, a participat, la jumătatea lui iunie, la o acţiune, împreună cu organizaţia ”Ta tillbaka framtiden” (”Revendică viitorul”) în portul Malmoe, ai cărei activişti au blocat intrarea şi ieşirea în port - şi au imobilizat astfel petroliere -, în semn de protest faţă de folosirea combustibililor fosili.
”Noi alegem să nu fim spectatori şi (...) oprim (astfel) în mod fizic infrastruvtura combustibililor fosili. Ne revendicăm viitorul”, scria atunci, într-o postare pe Instagram, Greta Thunberg.
”Ta tillbaka framtiden” a confirmat inculparea.
”După ce am blocat activităţile care ne ard viitorul, suntem acuzaţi acum de infracţiuni penale. În timp ce se reţin acuzaţii împotriva noastră, adevărata infracţiune cpntinuă în interiorul porţilor pe care le-am blocat”, denunţă într-un comunicat organizaţia.
Activista ecologistă riscă şase luni de închisoare.
Însă procurorul Charlotte Ottosen a declarat cotidianului suedez Sydsvenskan că acest capăt de acuzare conduce adesea la o amendare.
Dosarul urmează să fie examinat de Tribunalul din Malmö la sfârşitul lui iulie, potrivit cotidianului.
Într-o zi de vineri, în august 2018, Greta Thunberg, în vârstă de 15 ani atunci, şi complet necunoscută, s-a aşezat pentru prima oară în faţa sediului Parlamentului suedez cu o pancartă cu mesajul ”Grevă la şcoală pentru lupta împotriva modificărilor) climatice”.
În doar câteva luni, de la Berlin la Sydney şi de la San Francisco la Johannesburg, tineri i-au călcat pe urme şi se năştea mişcarea ”Fridays for Future”.
În afara grevelor împotriva încălzirii globale, activista ecologistă atacă cu regularitate lideri politici şi guverne, din cauza lipsei de acţiune în lupta împotriva modificărilor climatice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...