Grecia va interzice în curând vânzarea de programe spion, a declarat luni guvernul conservator, după un articol dintr-un ziar potrivit căruia peste 30 de persoane, inclusiv miniştri şi oameni de afaceri, au fost supravegheate de stat prin intermediul programelor malware pentru telefon, transmite Reuters.
O listă a persoanelor ale căror telefoane ar fi fost infectate cu malware Predator a fost publicată duminică de ziarul de stânga Documento. Acesta a citat două surse care au jucat un rol în supraveghere, presupus în numele guvernului.
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că articolul este nefondat, deoarece nu a prezentat nicio dovadă că guvernul ar fi în spatele supravegherii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Este o minciună incredibilă”, a declarat Mitsotakis pentru postul ANT1, într-un interviu.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a declarat luni, mai devreme, că statul grec nu a folosit şi nu a cumpărat niciun astfel de program spion şi a adăugat că autorităţile judiciare vor investiga informaţia.
Grecia, a spus el reporterilor, va depune în curând în Parlament un proiect de lege care interzice vânzarea de spyware.
”Nu vom permite să rămână nicio umbră cu privire la problemele care otrăvesc societatea greacă”, a spus el.
Articolul din Documento a fost cea mai recentă evoluţie dintr-un scandal de interceptări telefonice care a stârnit zgomot politic în Grecia, în timp ce Uniunea Europeană analizează utilizarea şi vânzarea programelor spion.
Un procuror grec a început o anchetă la începutul acestui an.
Majoritatea presupuselor ţinte, inclusiv un fost prim-ministru conservator şi actualii miniştri de Externe şi de Finanţe, au refuzat să comenteze sau au spus ziarului că nu au cunoştinţă de această problemă.
"Este ruşinos şi dezgustător pentru cineva să sugereze că prim-ministrul îşi monitorizează ministrul de Externe. Şi extrem de periculos. Nu suntem siguri cine administrează acele centre. Ceea ce suntem absolut siguri este că nu a fost EYP (serviciul de informaţii al Greciei). Şi, evident, nu am fost implicat”, a spus Mitsotakis.
În iulie, liderul opoziţiei socialiste, Nikos Androulakis, a depus o plângere la procurorii de înaltă instanţă pentru o încercare de accesare a telefonului său mobil cu un software de supraveghere.
Guvernul, care se va confrunta cu alegeri în 2023, a declarat la acea vreme că supravegherea, care nu a fost efectuată prin programe de spyware disputate, a fost legală, deoarece a fost aprobată de un procuror. Nu a specificat niciodată de ce a fost vizat Androulakis, iar Mitsotakis a spus că nu a avut nicio ştire despre acest fapt şi că nu l-ar fi aprobat niciodată.
Un procuror grec investighează şi acuzaţiile unui jurnalist conform cărora smartphone-ul său ar fi fost infectat cu un software de supraveghere, în cadrul unei operaţiuni a serviciului de informaţii grec.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.