Puternicul ministru turc al Finanţelor a depus eforturi joi să le ofere asigurări investitorilor străini, subliniind că Turcia nu are nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru a ieşi ”şi mai puternică” din criza monetară care o afectează, relatează AFP.
Berat Albayrak - care este ginerele preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan - s-a adresat joi după-amiaza câtorva mii de investitoti originari din Statele Unite, Europa şi Asia, în cadrul unei teleconferinţe fără precedent, care se anunţa un test de credibilitate.
”Vom ieşi şi mai puternici din aceste turbulenţe”, a declarat ministrul, potrivit televiziunii de stat TRT.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Afirmând că Turcia nu planifică să recurgă la FMI, el a adăugat că Guvernul său va depune eforturi să atragă investitori străini direcţi.
Lira turcă - care s-a prăbuşit săptămâna trecută pe fondul crizei diplomatice cu Statele Unite - a reacţionat în mod pozitiv la aceste declaraţii, urcând joi a treia zi consecutiv.
Ea a recuperat astfel aproximativ 3,9% în faţa devizei americane, la ora 14.00 GMT (17.00, ora României), faţă de şedinţa precedentă, valorând 5,72 la schimb cu un dolar, o apreciere care este departe să şteargă importanta pierdere din ultimele zile.
Lira pare să se stabilizeze, de marţi, sub efectul unor măsuri luate de Banca centrală şi unor noi bariere ridicate de instituţia turcă ce reglementează băncile - BDDK - cu scopul de a limita speculaţia privind moneda turcă.
RISC DE CONTRACŢIE
Moneda tucă - care şi-a pierdut 40% din valoare anul acesta - a suferit săptămâna trecută o derută spectaculoasă, care a făcut să apară o atmosferă de panică pe pieţe bursiere mondiale, care se tem de un efect de contagiune.
Această depreciere a fost accelerată de agravarea tensiunilor între Turcia şi Statele Unite, care şi-au impus reciproc sancţiuni şi creşteri de taxe vamale la anumite produse.
În pofida aprecierii lirei în ultimele zile, economiştii rămân îngrijoraţi de disputa dintre Ankara şi Washington, legată de detenţia unui pastor american în Turcia, Andrew Brunson, şi de acapararea de către Erdogan a economiei.
Pieţele au sancţionat dur refuzul Băncii centrale de a creşte nivelul dobânzii luna trecută, în pofida deprecierii monedei naţionale şi unei inflaţii galopante. Erdogan - un susţinător al creşterii economice cu orice preţ - i s-a opus ferm.
Albayrak a promis joi că Guvernul său va avea două priorităţi, şi anume să lupte împotriva inflaţiei - care a atins 16% în iulie - şi disciplina bugetară.
DISCUŢIE ERDOGAN-MACRON
Afectată de turbulenţe financiare, Turcia a primit miercuri o susţinere importantă - emirul Qatarului, şeicul Tamim ben Hamad Al-Thani, a promis într-o întâlnire cu Erdogan, la Ankara, că ţara sa va investi în ţară 15 miliarde de dolari.
Un semn că această criză cu Washingtonul împinge Turcia către o reluare a relaţiilor cu Europa este faptul că Erdogan a discutat la telefon, miercuri, cu cancelarul german Angela Merkel, iar joi cu omologul său francez Emmanuel Macron.
Potrivit Ankarei, Erdogan şi Macron au subliniat, în această convorbire, ”importanţa consolidări şi maiputernice a relaţiilor economice” între cele două ţări.
Albayrak a discutat joi cu omologul său german Olaf Scholz, iar cei doi miniştri au convenit să se întâlnească pe 21 septembrie, la Berlin, potrivit Turciei.
De altfel, justiţia turcă a dispus marţi eliberarea a doi militari greci, iar miercuri a preşedintelui Amnesty International (AI) în Turcia - nişte decizii neaşteptate, în două cazuri care au tensionat relaţiile între această ţară şi statele membre UE.
”Aceste eliberări nu sunt, evident, decât o coincidenţă”, remarcă o sursă diplomatică europeană.
”Însă cauzele subiacente (ale neîncrederii) sunt tot acolo: nu avem nicio garanţie cu privire la independenţa Băncii centrale sau justiţiei”, afirmă această sursă.
”Asta arată că Erdogan este foarte pragmatic atunci când este supus unor presiuni economice”, subliniază ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...