Germania vrea să-şi retragă trupele din Mali până în mai 2024 şi să pună astfel capăt prezenţei sale în cadrul Misiunii ONU în Mali (MINUSMA), anunţă marţi Guvernul german, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Guvernul german a decis azi să propună Bundestagului să prelungească, pentru ultima oară, cu un an, în mai 2023, mandatul intervenţiei Bundeswehr în Mali, pentru ca această misiune să se încheie în mod structurat, după zece ani”, anunţă într-unj comunicat un purtător de cuvânt al Guvernului, Steffen Hebestreit.

Această ultimă prelungire ”ţine cont de alegerile din Mali, prevăzute în februarie 2024”, precizează el.

Decizia a fost anunţată în urma unei întâlniri între Cancelarie şi miniştrii Apărării şi de Externe, la care a participat cancelarul Olaf Scholz.

Ea intervine în contextul în care viitorul Misiunii ONU, înfiinţată în 2013 cu scopul stabilizării acestei ţări care risca să se prăbuşească sub ameninţarea jihadistă, este tot mai incert.

Şase ţări au decis, în decurs de câteva luni, să oprească sau suspende participatrea militarilor lor.

Bundeswehrul este un contributor important în cadrul MINUSMA - cu un contingent de până la 1.400 de oameni.

O sursă guvernamentală declara AFP săptămâna trecută că retragerea germanilor urmează să aibă loc până la sfârşitul lui 2023.

Însă decizia retragerii din Misiunea ONU şi calendarul precis al acesteia au provocat tensiuni în cadrul coaliţiei aflate la putere în Germania, scrie presa germană.

TENSIUNI ÎN COALIŢIE

Atât ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, care provine din Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului, cât şi armata germană exercită presiuni de luni de zile în favoarea unei retrageri şi argumentează că junta militară din Mali împiedică trupele internţaionale să-şi efectueze misiunea, dezvăluie săptămânalul Der Spiegel.

Însă ministrul german de Externe Annalena Baerbock, din cadrul Verzilor (ecologişti), se opune unei retrageri şi sublin iază că misiunea este necesară în vederea apărării populaţiei, iar o retragere ar aduce atingere reputaţiei internaţionale a Germaniei.

Principala tabără a armatei germane se află în oraşul Gao, situat în estul Mali. Această tabără participă în principal la misiuni de recunoaştere.

Zborurile de recunoaştere ale Bundeswehr în vederea asigurării securităţii patrulelor germane au fost întrerupte în mai multe rânduri în ultimele luni, din cauza unor tensiuni cu Guvernul din Mali sau unor probleme administrative.

Ministerul Apărării anunţa săptămâna trecută că Mali nu a acordat autoritzaţiile necesare dronelor germane începând de la 11 octombrie.

Junta militară aflată la putere în Mali a exercitat presiuni în vederea plecării trupelor franceze, care inteveneau în această ţară prin intermediul Operaţiunii Barkhane, care au părăsit ţara, o plecare care a sporit presiunile asupra Căştilor Albastre ale ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.