Guvernul german a respins în mod oficial o cerere de a negocia reparaţii de război cu Varşovia, care cere indemnizaţii în schimbul unor pagube suferite de Polonia în al Doilea Război Mondial, a anunţat Ministerul polonez de Externe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Potrivit Guvernului german, problema reparaţiilor şi indemnizaţiilor în schimbul pagubelor cauzate de război rămâne închisă, iar Guvernul german nu intenţionează să deschidă negocieri cu privire la acest subiect”, a subliniat ministerul polonez într-un comunicat, marţi seara, difuzat după ce a primit un răspuns oficial de la Berlin.

Polonia cere Germaniei indemnizaţii pe care le evaluează la 1.300 de miliarde de euro.

Serviciul de presă al Ministeului german de Externe a confirmat marţi AFP că Guvernul federal ”a răspuns notei verbale a Poloniei de la 3 octombrie 2022” şi a subliniat că nu difuzează public ”diverse conţinuturi ale corespondenţei diplomatice”.

Diplomaţia poloneză a prezentat marţi acest caz la ONU şi le-a cerut înalţilor reprezentanţi ai instituţiei ”cooperarea şi susţinerea pentru ca Polonia să primească indemnizaţii pentru pagubele cauzate de agresiunea şi ocupaţia germane în anii 1936-1945”, potrivit altui comunicat oficial.

Germania consideră că Polonia a renunţat la reparaţii de război în 1953 şi a confirmat această renunţare în mai multe rânduri.

Berlinul a prezentat aceleaşi argumente unor cereri de reparaţii alre Greciei şi Italiei, în trecut.

Ministrul german de Externe Annalena Baerbock semnala, în cursul unei vizite la Varşovia, la 4 octombrie, că ”din punctul de vedere al Guvernului federal, problema reparaţiilor este închisă”, dând asigurări că Germania îşi asumă ”responsabilitatea istorică, fără vreo condiţie”.

Conservatorii naţionalişti polonezi aflaţi la putere contestă validitatea acestui acord din 1953.

Ei susţin că Varşovia a acţionat la acea vreme sub presiunea Uniunii Sovietice.

De la venirea la putere, în 2015, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) a apărat adesea problema reparaţiilor de război şi a insistat asupra faptului că Germania are o ”datorie morală” în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.