Conservatorul Friedrich Merz şi-a prezentat miercuri acordul de guvernare cu social-democraţii în vederea ”avansării Germaniei”, care se confruntă cu ”provocări istorice”, de la ameninţarea rusă la războiul comercial al lui Donald Trump, relatează AFP.
Partidele Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori) şi Uniunea Social Creştină (CSU, conservatori bavarezi), care s-au dotat cu o foaie de drum a următorilor patru ani, se pregătesc să preia frâiele ţării printr-o alianţă cu partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga) al cancelarului în exerciţiu Olaf Scholz, ”bătut” dur în alegerile legislative de la 23 februarie.
Viitorul cancelar vrea ca noul Executiv să-şi înceapă activitatea ”la începutul lui mai”, după ce a purtat negocieri alerte ”într-un context de tensiuni politice mondiale tot mai mari (...) în care numeroase forţe, dinăuntru şi din afară, acţionează (...) împotriva noastră”.
Germania ”s-a întors pe drumul cel bun”, a declarat Friedrich Merz, răspunzând în engleză întrăbării unui jurnalist dacă are un mesaj de transmis preşedintelui american Donald Trump.
Prima putere europeană se confruntă cu o serie de urgenţe rar văzute de la reunificare, şi anume o relansare a economiei care se află în recesiune de doi ani, oprirea drumului Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă drepta), care se află la egaliate în sondaje cu blocul CDU-CSU şi o susţinere a consolidării apărării europene în faţa unei dezangajări americane.
Aceste priorităţi au fost prezentate miercuri de către Friedrich Merz şi viitorii săi parteneri de coaliţie.
VIITORUL, ÎN JOC
Guvernul german promite o ”susţinere totală” a Ucrainei pe plan militar şi diplomatic împotriva Rusiei şi vrea să crească puternic cheltuielile cu apărarea în anii următori, se arată în acordul coaliţiei încheiat de către cele două partide.
”Agresorul rus Putin nu dă dovadă de nicio voinţă de a pune capăt războiului şi de a face armele să tacă”, a justificat într-o conferinţă de presă Friedrich Merz.
În acest contract al coaliţiei - de 140 de pagini -, semnatarii subliniază ”provocările istorice” cu care se confruntă Germania.
”Politica anilor viitori va determina în mare parte dacă vom continua să trăim într-o Germanie liberă. sigură, dreaptă şi prosperă”, se arată în document.
Într-un sondaj publicat miercuri de către Institutul Ipsos, AfD este primul în intenţia de vot, cu 25%, cu aproape cinci puncte procentuale în plus faţă de recordul pe care l-a obţinut în alegerile legislative, urmat de CDU-CSU, cu 24%.
Merz promite o ”nouă direcţie în politica migraţiei” şi anunţă că vrea să pună capăt imigraţiei neregulate şi să suspende regruparea familială.
Încheierea negocierilor ar trebui să ofere asigurări celorlalte ţări europene, care abia aşteaptă să vadă Germania dotându-se cu un nou ”căpitan”. ”Europa poate conta pe Germania”, a dat asigurări miercuri Friedrich Merz.
Cei 27 îşi şlefuiesc riposta faţă de avalanşa taxelor vamale impuse de către Donald Trump, cărora economia germană, puternic dependentă de exporturi, le este una dintre cele mai expuse.
RĂSTURNARE BUGETARĂ
Potrivit unor informaţii de presă, posturile de minişti ai Afacerilor Externe şi Economiei urmează să le revină unor conservatori, iar SPD urmează să obţină şefia ministerelor Finanţelor şi Apărării şi rămânerea în post a popularului Boris Pistorius.
Guvernul tripartit al lui Scholz s-a prăbuşit la începutul lui noiembrie, din cauza unor certuri bugetare devenite de nedepăşit între partidul său, SPD, verzi (ecologişti) şi FDP (liberali).
Noul Guvern probabil că nu va avea această problemă.
În contextul bulversărilor mondiale, Merz a reuşit să obţină adoptarea la începutuul lui martie a unui plan uriaş de investiţii în valoare de câteva sute de miliarde de euro în vederea reînarmării şi modernizării ţării.
Germania urmează să slăbească ”frâna îndatorării”, care-i limitează capacitatea de împrumut, în cheltuielile militare şi ale landurilor.
Acestora li se adaugă un fond special - în afara bugetului - în valoare de 500 de miliarde de euro, pe o perioadă de 12 ani - destinat modernizării infrastructurilor şi relansării primei economii europene. Este vorba despre renovarea unor drumuri, poduri, căi ferate, şcoli şi instalaţii energetice.
Această iniţiativă a viitorului cancelar, aplaudată de către colegii săi europeni, i-a adus însă critici în Germania, inclusiv în propria tabără conservatoare, după ce Friedrich Merz a pozat în garantul ortodoxiei bugetare în campania electorală.
Copreşedinta AfD Alice Weidel i-a acuzat din nou miercuri pe conservatori de ”înşelăciune” şi de faptul că ”au minţit poporul cu false promisiuni electorale”.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.